Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

2015-CRIZA ECONOMICA IN ROMANIA SE AGRAVEAZA

In data de 19 ianuarie 2015, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a gazduit prima conferinta de prognoza economica a anului 2015, prezentand datele statistice, prognozele si evolutia economiei romanesti in 2015, sub impactul crizei economice mondiale ce se agraveaza.

 EUROPEAN COUNCIL ON INTERNATIONAL RELATIONS  BEST EUROPEAN THINK THANK

Trei sute de economisti, bancheri si oameni de afaceri au dezbatut prabusirea economiei romanesti in 2015

 

Conferinta a inceput cu o evaluare a impactului crizei economice din ultimii ani asupra peisajului economic.

Astfel, in perioada anilor 2012-2014 criza a afectat zone vitale ale vietii economice precum: industria materialelor de constructii, piata imobiliara si piata industriei grele, apoi in faza a doua, criza sistemului de asigurari si a sistemului bancar a devenit vizibila, cu reduceri ale PIB-ului cifrate intre 10% in 2010, 8% in 2011 si o scadere anuala in perioada 2014 si 2014 de 3%.

Din nefericire aceste elemente ale crizei au pus bazele unei noi perioade de scadere economica in 2015.

Perioada anilor 2012 -2014 va fi fara indoiala privita drept cea mai neagra din istoria recenta a economiei romanesti au apreciat in unanimitate economistii.

Sectoarele de productie si cele bancare si de asigurari au fost sever lovite, ceea ce a fragilizat economia nationala dincolo de punctul de rezistenta, ceea ce face recuperarea inimaginabila mai devreme de patru pana la opt ani.

Reducerea creditarii interne, a investitiilor externe si a investitiilor interne au facut ca scaderea record a PIB-ului sa atinga 15% pana la 18% cumulat, in ultima perioada.

Un factor agravant a fost politica incompetenta a guvernelor din ultimii trei ani, politici publice ce au incurajat haosul legislativ, cresterea taxelor la nivele insuportabile si politica deliberata de supra-impozitare si distrugere a clasei de mijloc, toate au pus bazele acestei crize profunde, de sistem.

 

2015-anul maxim al crizei.

Cu peste 70% din populatie traind sub limita pragului de saracie, Romania va trebui sa primeasca socul din plin al crizei europene si efectele sale.

Pana acum economia romaneasca a fost lovita de propriile sale probleme: competitivitate redusa, productivitate minima, haos politic guvernamental, inflatie galopanta, lipsa de investitii interne si externe.

De acum, in anul 2015, la acesti factori interni se vor  adauga factori externi precum: efectele sanctiunilor impotriva Rusiei, economia taratoare a Frantei si a Marii Britanii, criza economica europeana si efectele crizei din Grecia si Ungaria, ceea ce reduce apetitul pentru investitii in estul Europei.

Efectele combinate ale acestor crize vor duce la o reducere cu 2% pana la 3% din PIB-ul Romaniei in acest an.

Cei care prezinta date, conform carora economia Romaniei va depasi economia Germaniei sau a Frantei in crestere economica, nu fac decat sa spuna povesti nemuritoare contrazise de realitatea economica: suntem in criza, a apreciat Mihail Raceanu, refacerea reala a economiei romanesti va avea loc prin anii 2020 a concluzionat economistul sef.

Bugetul anului 2015 marcheza o noua criza economica

Peisajul crizei economice in 2015 nu este reprezentat doar de trendul negativ al ultimilor ani, dar mai ales situatia este agravata de reducerea investitiilor interne si externe, singurele ce pot aduce crestere economica si bogatie.

Bugetul pentru 2015 garanteza scaderea economiei si continuarea crizei si arata haosul care a atins politica guvernamentala.

Cu un buget prevazut cu un deficit de 2,1% din PIB, nu se ofera nicio sansa pentru crestere economica reala sau pentru proiecte de investitii majore, iar declinul real al economiei in acest an se va cifra intre 3 si 6% din PIB.

Ceea ce este dramatic si impacteaza stabilitatea economica este reducerea investitiilor la 1 miliard de euro, ceea ce lasa economia nationala la marginea supravieturii.

Trebuie sa tinem seama ca pentru a dezvolta si moderniza economia Romaniei si a o ajuta sa revina la nivelul pre-criza ar fi nevoie de investitii anuale de 20 de miliarde de euro anual.

Refacerea economiei se amana pentru 2050.

 

Daca tinem conta ca inainte de criza se prevedea ca economia Romaniei va reveni la nivelul anilor 1989, dinainte de revolutie, in jurul anilor 2025 acum situatia aceasta optimista nu mai poate fi prevazuta.

Acum economia nationala se afla la aproape 25% din nivelul pre-revolutinar (1989), ceea ce face ca o perspectiva reala de revenire la nivelul pre-revolutie sa fie amanta pana in 2050.

Datoria externa ameninta stabilitatea economica a Romaniei.

 

Un factor ce ameninta cu sufocarea economiei romanesti este agravarea crizei datoriilor externe, astazi datoria de stat depaseste 36 de miliarde de dolari, iar impreuna cu cea privata ajunge la 96 de miliarde de dolari.

Desi situatia crizei datoriilor din Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia ar fi trebuit sa indemne la prudenta, Romania continua sa primesca imprumuturi destinate sprijinirii consumului si platii salariilor si pensiilor, in loc sa fie indreptate spre investitii economice directe si necesara modernizare industriala.

Daca adaugam la acesta nivelul de somaj, teribil, cu 15 %din populatia activa atinsa de diverse forme de somaj si cu inca 15% din populatie fara niciun sprijin financiar de la stat, Romania ajunge in varful listei statelor europene afectate de somaj, cu aproape 30% din populatie fara nicio sursa de venit si fara loc de munca.

Toate acestea se adauga la un nivel al saraciei fara precedent, ajungand la 70% din totalul populatiei, ceea ce ne ofera o imagine a situatie sociale tragice din Romania de astazi.

Concluzii:

Criza economica este departe de a fi finalizata cu bazele economiei si sistemul financiar-bancar grav afectat.

Criza economica va continua pana in 2017 si probabil dupa 2017 economia va incepe drumul spre recuperare, ceea ce ne pune in fata recunoasterii unei decade pierdute pentru tara noastra, si trebuie clar subliniat ca revenirea economiei in 2017 nu este sigura, ci este o posibilitate ce depinde de politici economice corecte si concrete de sprijinire a economiei.

January 19, 2015 - Posted by | Blackseanews Agency, Diplomatie, Economia Romaniei, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Mass media, Socialism | , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

  1. […] Tema principala a vizat impactul crizei economice continue ce loveste Romania si a concluzionat ca anul 2015 pare a fi anul ce aduce falimentul marilor dezvoltatori imobiliari si mari reduceri de pret ce vor face zona imobiliara mai atractiva in anii ce vor veni. […]

    Pingback by PRETURILE LOCUINTELOR VOR SCADEA DRASTIC IN 2015 « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | April 7, 2015

  2. […] Pretul unui metru patrat construit, in zonele centrale, nu poate depasi, de maxim doua ori, valoarea… […]

    Pingback by ZONELE DIN BUCURESTI CU CELE MAI MARI SCADERI DE PRETURI IMOBILIARE. ANUNTURI IMOBILIARE « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | August 22, 2015

  3. […] este timpul pentru a activa actiunile noastre si sa creionam politici si strategii de business, care sa reduca efectele crizei economice majore, in care se zbate economia romaneasca, a apreciat PDG-Profesor Dr. Anton […]

    Pingback by SARACIA SI CRIZA ECONOMICA DIN ROMANIA POT FI CONFRUNTATE IN CADRUL ODS « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | October 4, 2015

  4. […] Pretul unui metru patrat construit, in zonele centrale, nu poate depasi, de maxim doua ori, valoarea… […]

    Pingback by LEGEA DARII IN PLATA VA NORMALIZA PIATA IMOBILIARA « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | February 29, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.