Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

Contributii/ Contribution/Colaboratori

 

FANTOME

 

de  Tiberius Puiu, analist politic

 

 

Cu toată obişnuinţa creată de filmele difuzate pe numeroasele canale de televiziune din România, pentru scene cu fantome, acum avem ocazia să constatăm prezenţa în mediul în care trăim a altor fantome.

Cea mai insistentă fantomă este cea a lui Nicolae Titulescu. Acesta dominând diplomaţia românească timp de mulţi ani a adus România în situaţia de a nu avea nici un aliat real în momentele dificile de după anul 1940. Iugoslavia nu a avut încredere în România, pentru că Titulescu era atât de rusofil în toate manifestările sale. Pe de altă parte, Titulescu a făcut tot ceea ce era posibil pentru a nu avea o alianţă cu Polonia. Fantoma lui Titulescu a fost prezentă la o întâlnire organizată la Casa Titulescu, unde cu toate dovezile că acţiunile sale nu au adus nici un folos României, s-a omagiat această tristă personalitate. N-ar merita să ne referim la Titulescu, dacă situaţia din aceste zile nu ne-ar aduce aminte de faptul că şi acum, diplomaţia românească a dovedit din nou că este în cel mai bun caz o sectă, ameţită de propriile „succese” şi fără a ţine seama de realitate.

 De ce trebuie spus acest lucru? Pentru că diplomaţii, care bat drumurile întregii lumi, nu au reuşit să prezinte poziţia României privind Republica Moldova şi ne trezim din nou că nu avem aliaţi. Pentru ca alţi „mari diplomaţi” să-şi dovedească priceperea?

De ce Polonia, atât de dispreţuită şi neglijată printre vechii diplomaţi români, cei dinainte de 1989 şi poate şi unii de astăzi, a putut să convingă partenerii din NATO şi Uniunea Europeană asupra justeţii poziţiei sale faţă de Belarus, unde problematica nu are complexitatea celei dintre România şi regimul comunist de la Chişinău. Iar străluciţii noştri diplomaţi sunt preocupaţi de alte probleme.

Cum este posibil ca eşecul politicii lui Titulescu să nu trezească pe oamenii politici şi pe diplomaţii români. Fantoma lui Titulescu se manifestă şi prin sugestiile de a da dovadă de reţinere, inclusiv de a se evita menţionarea implicării patronilor de la Moscova în aceste acţiuni ale conducerii comuniste de la Chişinău. Autorităţile ruse incită ruşii din toate statele desprinse din fosta Uniune Sovietică să lupte împotriva autorităţilor naţionale. În Republica Moldova, autorităţile comuniste au făcut totul pentru a menţine la putere forţe şoviniste ruse sau mancurţi. Şi totul într-o isterie continuă antiromânească. Iar diplomaţia românească tace sau este preocupată de servirea şefilor săi.

Diplomaţia nu a apărat interesele româneşti nici în Serbia, unde are loc un joc ciudat, de tolerare a acceselor şoviniste sârbeşti. De fapt nici astăzi nu avem o analiză concretă şi obiectivă a diplomaţiei româneşti din perioada Ceauşescu şi probabil că în mare măsură continuăm pe acel drum.

Teama de a susţine interesele româneşti, precum şi cele general umane de condamnare a comunismului, este atât o manifestare de slugărnicie faţă de imperialismului rusesc cât şi a celor care se oferă să se pună în serviciul unor interese străine.  

 

 

 

 

 

 

Articol de Nina GEORGESCU                Redactor AGORAVOX Franta

 

 

 

 

 1.   CUM  REACTIONEAZA  CAPITALISMUL  LA     MARILE  SALE  

                                      CRIZE  ECONOMICE

                                               

 

In acest articol este prezentata desfasurarea in timp a celor trei mari crize economice ale sistemului capitalist si solutiile puse in aplicare de liderii capitalisti de ieri si de azi pentru a asigura supravietuirea Capitalismului.

 

Crizele economice mai mari sau mai mici  sunt un insotitor permanent al economiei capitaliste.  Unele dintre acestea au o amploare mai mare , un caracter deosebit de violent si o durata mai lunga de manifestare.  Acestea sunt cele trei mari crize economice ale Capitalismului : criza din 1929-1933,   criza din jurul anilor 1970   si   criza izbucnita in toamna lui 2008 prognozata a dura cel putin pana in 2011.

 

Prima mare criza economica a Capitalismului  din 1929-1933 a fost o criza

de supraproductie care a cuprins intr-un fel sau altul intreaga lume capitalista din acea epoca.     Pe ansamblul lumii capitaliste productia industriala s-a redus cu 44 %  iar numarul somerilor a depasit cifra de 30 milioane.

In 1930-1933 in SUA au dat faliment peste 865.000 de intreprinderi mici si mijlocii si cca. 489.000 in Germania.  Criza a cuprins si agricultura si comertul.   Criza industriala , agrara si comerciala a fost insotita si de criza baneasca , de credit si financiara.   (1)

 

In SUA incepand cu anul 1933 , din initiativa Presedintelui F.D.Roosevelt , s-a pus in opera un program de reforme care a primit numele de “ Programul Economic New Deal “ care avea drept scop sa inlature consecintele crizei economice si sa intareasca elementele Capitalismului de Stat.   Acest program , care prin importanta lui a ramas in istorie sub numele de New Deal  folosea elemente de planificare , echilibrare si coordonare a economiei capitaliste , incredintand statului capitalist functii economice sacre , de natura sa serveasca proprietatea privata si Marele Capital : Big Bussines.

 

In 1932 cand F.D.Roosevelt a fost ales Presedinte al Statelor Unite catastrofala depresiune economica incepuse deja din 1929 , atunci cand se prabusise Bursa din New York care a afectat intreaga economie americana.  In numai cateva luni si-au pierdut locul de munca 6 milioane de persoane si au devenit someri.

 

Pentru noul presedinte Roosevelt grava situatie a clasei muncitoare ramasa fara locuri de munca devenise o problema prioritara in programul sau economic New Deal.  Aceasta deoarece clasa muncitoare ramasa fara locuri de munca , care risca sa moara de foame , era capabila sa organizeze revolte incontrolabile care ar fi putut conduce la distrugerea bazelor sistemului economic american.    In iulie 1932 , la Washington , o ampla manifestare de revolta a somerilor si familiilor lor a fost reprimata cu salbaticie de Armata americana sub comanda generalului Douglas Mac Arthur (2)

 

 Cunoscand aceasta situatie Roosevelt a dispus pregatirea unui plan pentru construirea unei vaste si puternice infrastructuri economice si sociale , cai ferate , drumuri si poduri , baraje si hidrocentrale gigantice , mari cladiri publice , etc.    Ideea centrala a acestui plan era de a fi angajati milioanele de muncitori ramasi fara locuri de munca .     In acest scop Roosevelt a creat “ Civilian Conservation Corps “ (Corpul Civil de Conservare) in care au fost inregimentati toti somerii cu o varsta mai mare de 18 ani , carora li s-a dat de lucru.

 

Presedintele F.D.Roosevelt a reusit in anii 1930 prin programul sau economic New Deal sa scoata Statele Unite din criza si sa salveze Capitalismul de la disparitie.  Dar altele erau conditiile atunci.

 

Robert Harvley , economist si om politic englez , aprecia ca F.D.Roosevelt a ramas in istoria SUA si a lumii ,  nu atat prin contributia sa la invingerea nazismului in al Doilea Razboi Mondial , cat mai ales pentru meritul de a fi salvat de la pieire Capitalismul din SUA.  (3)

 

A doua mare criza  Economica a Capitalismului din anii 1970.

 

Daca analizam celelalte crize ale Capitalismului in evolutia lor in timp constatam ca dupa al Doilea Razboi Mondial , victoria revolutiei socialiste in mai multe tari a dus la crearea sistemului socialist mondial , care micsorase sfera de actiune a Capitalismului si a Marelui Capital.    In anii 1970 Socialismul exista pe o suprafata de 26 % a globului pamantesc , avea 30 % din populatia globului si producea peste 40 % din productia industriala mondiala.    De asemenea , prabusirea sistemului colonial si lupta pentru eliberare nationala au diminuat posibilitatile tarilor capitaliste puternic industrializate de a avea acces la materii prime , piete de desfacere si export de ideologie.   In plus , in anii 1970 , armata URSS era dintre cele mai mari si mai puternice care au existat vre-odata in lume . (4)

 

Constatam ca in anii 1970 , in timp ce Socialismul se consolida si se bucura de o larga audienta ideologica pe masura realizarilor sale , in lumea capitalista izbucneste cea de a doua sa mare criza economica.

 

Debutul celei de a doua mari crize economice din anii 1970 a fost marcat de SUA prin declinul alarmant al economiei , determinat si de efectele razboiu- lui din Vietnam (1964-1973) , si de criza petrolului din 1973.  Pentru prima oara in istoria SUA un razboi nu a contribuit la relansarea economiei , dimpotriva, o tulbura. (5)

 

Inflatia  prezenta in economia americana inca din 1959 se accentueaza odata cu razboiul din Vietnam si in 1971 se produce prima devalorizare a dolarului dupa New Deal.  Criza izbucnita in SUA , mai profunda decat alte crize , se raspandeste cu rapiditate mai intai in tarile capitaliste cele mai dezvoltate din punct de vedere industrial , mari consumatoare de petrol din import.

 

Dezechilibrele sociale , somaj , inflatie , saracie , foamete , inegalitati care subzistau in toate tarile capitaliste dezvoltate , se accentueaza.  Modelul de viata occidental este contestat.  Au loc revolte ale tinerilor si studentilor , in acelasi timp si in locuri diferite , in Europa occidentala si SUA , in 1964 , 1968 , 1970.  Chiar si modelul de viata  “ American Way of Life” este contestat in 1964 si 1970.  In Statele Unite si in Marea Britanie se produc greve in 1970 , 1971 , 1973 et 1974.  Tensiunile cresc.  In Marea Britanie la sfarsitul anului 1973 si inceputul anului 1974 numeroase greve au agitat tara si au condus la dizolvarea Camerei Comunelor.  In Statele Unite izbucnesc revoltele minoritatilor rasiale , ale negrilor si indienilor , in 1968 , 1969 , 1970.   Anul 1975 , care marcheaza oficial prima mare criza dupa al Doilea Razboi Mondial , scoate in evidenta un Stat providential care a epuizat capacitatea de a rezolva problemele sociale agravate de criza si in primul rand somajul care era in puternica expansiune.  (6)

 

 

Se pune in discutie morala , societatea americana si politica SUA pe plan intern si international.   (7)

 

A devenit evident ca SUA nu au fost capabile sa sustina in acelasi timp doua probleme majore :  un razboi in exterior si lupta contra saraciei in interiorul tarii.    In plus , ca urmare a infrangerii suferite in razboiul din Vietnam , prestigiul SUA pe plan international a fost pierdut pentru prima oara dupa al Doilea Razboi Mondial.

 

 

Odata cu pierderea prestigiului in razboiul din Vietnam , cu grava si marea criza a Capitalismului din anii 1970 , care au afectat toate laturile vietii din societatea capitalista , SUA si tarile capitaliste dezvoltate , cu democratia lor occidentala , nu mai puteau oferi nici o perspectiva pe plan national si mondial . Ele erau intr-o disperare totala deoarece  nu mai puteau face fata competitiei istorice cu Socialismul si democratia socialista, care reusise intr-un timp istoric relativ scurt sa se impuna pe plan mondial ca sistem econo – mic , social si politic.   

 

In aceste conditii , in timpul presedintiei lui NIXON , liderii politici americani si marii sefi ai oligarhiei financiare s-au intalnit la inceputul anului 1973 si au hotarat in secret ca singura solutie de iesire din marea criza a capitalismului din anii 1970 este distrugerea cu orice pret a Socialismului la nivel global si simultan , si nu in mod izolat si la intervale lungi de timp cum s-a procedat pana in 1973 , cand s-a consemnat infrangerea SUA in razboiul din Vietnam .  

In acest mod , solutia iesirii din criza a fost deplasata din interiorul SUA si a tarilor capitaliste dezvoltate in afara granitelor lor.

 

S-a luat decizia politica secreta potrivit careia lumea capitalista formata din SUA si tarile occidentale aliate lor  trebuie sa actioneze in cinci directii de atac impotriva Socialismului mondial .  Aceste directii au fost urmatoarele :    

 

1. Distrugerea sistemului politic si economic socialist  ;                                

 

2  Recucerirea lumii a treia “  si reinstaurarea dominatiei prin forme neo-

    coloniale    

 

3.  Refacerea pietelor de desfacere prin izgonirea firmelor statelor socialiste                  

 

4.  Transformarea  zonei  tarilor care au cunoscut regimuri socialiste in   piata de desfacere pentru produsele industriei tarilor capitaliste         

 

 5.  Preluarea controlului asupra principalelor resurse de energie ( petrol , gaze, carbuni , energie atomica )    (8)

 

S-a hotarat ca realizarea acestor obiective sa se faca printr-un Razboi Secret* al carui nume de Cod dat de CIA era Covert Operation**,  adica Operatiuni sub Acoperire .  ( 9*)    (10**)

 

Aceasta misiune secreta a fost incredintata serviciilor secrete din SUA , din tarile capitaliste dezvoltate membre in NATO  si unor organizatii oculte (GLADIO , etc. )

 

Pentru punerea in aplicare a Razboiului Secret s-a facut un Plan care a fost aprobat de sefii statelor occidentale.      Pentru realizarea acestui Plan si-au adus contributia si continua sa si-o aduca si in prezent , toate serviciile secrete ale statelor capitaliste interesate in distrugerea concurentei econo -mice a sistemului socialist.  (11)  

 

Ofensiva occidentala impotriva tarilor socialiste europene a interesat in mod deosebit Administratia americana , care a comunicat principalilor sai aliati din NATO urmatoarele , citez :

 

< Evenimentele din Europa de Est se desfasoara cu rapiditate fiind necesara o coordonare si mai stransa intre statele membre NATO , pentru controlarea situatiei si accelerarea cursului favorabil intereselor Occidentului.      In acest sens , trebuie sa se asigure o redistribuire a rolului statelor occidentale si o mai mare implicare in actiunile de influentare a evolutiilor din diferite tari socialiste. Astfel

a.       SUA se vor concentra in deosebi asupra situatiei din URSS , urmand ca

b.      R.F.G. si Marea Britanie sa se ocupe mai mult de problemele legate de R.D.Germania , Polonia , Cehoslovacia ,    iar

c.       Franta si Italia de cele privind Ungaria , Bulgaria si Romania >

    (12)

 

Razboiul Secret ca ofensiva globala de distrugere a Socialismului a fost pregatit o lunga perioada de timp , incepand din anul 1973 ,  dupa conceptul strategic al “ Ripostei Gradate “.    In momentul cand s-a considerat ca toate conditiile sunt intrunite , s-a decis iesirea la lumina  ( izbucnirea )  a Razboiului Secret din 1989-1991 , din Europa si URSS , sub acoperirea de Revolutii , dupa principiul Dominoului .  Aceste asa-zise revolutii au fost ; revolutia sangeroasa in Romania , revolutia mai putin sangeroasa in URSS , revolutiile de catifea din Bulgaria , Cahoslovacia , R.D.G. , Polonia si Ungaria  ,  si continuate dupa 1991 sub forma revolutiei portocalii in Ukraina si a revolutiei rozelor in Georgia.

 

Acest Razboi Secret a reusit pana acum sa distruga Socialismul si oamenii sai numai in Europa si URSS.      Aceasta reusita nu ar fi fost posibila fara sustinerea unor inalti ( chiar foarte inalti)  demnitari din tarile socialiste , a unor tradatori din serviciile secrete socialiste , a sprijinului ramasitelor nazismului din aceste tari si al unei parti din diaspora tarilor socialiste.

 

Statele Unite au emis un nou principiu in istoria natiunilor . Ele au afirmat ca nu este tradator cel care actioneaza impotriva sigurantei nationale a propriei tari daca acesta se pune in acelasi timp la dispozitia Agentiei Centrale de Informatii a SUA  (CIA) .   Pentru CIA celelalte state nu au nici o valoare.  (13) 

 

     Distrugerea adversarului concurent printr-un Razboi Secret global este o premiera mondiala in istoria razboaielor si in istoria omenirii .

 

Alexandru Radu Timofte , fost director al SRI  , descrie aceasta premiera mondiala  in felul urmator , citez :  < In intreaga perioada post-belica , prin formele specifice razboiului secret ai carui actori sunt serviciile secrete , s-a grabit sfarsitul Razboiului Rece , inamicul mondial , respectiv sistemul socialist instaurat pe 1/3 parte a planetei fiind invins.    La scara istorica acest proces poate fi considerat drept cea mai mare victorie a unui sistem informativ secret > (14)

 

 

Se poate observa ca solutia secreta de scoatere a Capitalismului din cea de a doua sa mare criza a fost doar un paleativ pentru Statele Unite si Occident.    Situatia pe plan international s-a agravat , lumea este mai saraca si mai instabila iar Capitalismul imperialist a intrat in 2008 , prin intermediul Statelor Unite , in cea de a treia sa mare criza .

 

Cea de a treia mare criza economica a Capitalismului.

 

Cea de a treia mare criza a Capitalismului imperialist care a izbucnit in toamna anului 2008 prin marea criza financiara din Statele Unite , are la baza un fenomen absolut nou din istoria Capitalismului dupa al Doilea Razboi Mondial.        Acest fenomen nou este legat de expansiunea Capitalismului in Europa de Est prin Razboiul Secret , acoperit de haina revolutiilor din 1989-1991.    Aceasta expansiune se datoreaza in primul rand actiunilor si sarcinilor speciale ale serviciilor secrete occidentale si ale SUA.    Ele au conturat o noua Europa , dupa Yalta si Potsdam , si o noua geopolitica in favoarea Marelui Capital si a marilor monopoluri industriale , bancare si agricole.  Configuratia geopolitica a Europei a fost distribuita marilor puteri capitaliste in teritoriile in care acestea ajunsese – ra si erau fixate deja prin actiunile sub acoperire ale serviciilor secrete.

Ca urmare , Noua Europa a produs schimbari fundamentale in sistemul mondial capitalist , fapt ce a condus din 1990 la reorganizarea intregii productii industriale mondiale , pilonul economiei mondiale.    In acest proces , un grup restrans de 500 de monopoluri industriale , bancare si agricole si-au impus dictatura asupra pietii mondiale capitaliste si asupra productiei industriei mondiale .    (15)

 

Criza inceputa in 2008 in SUA s-a raspandit rapid in toata lumea , in marile banci internationale , incat in octombrie 2008  < pirderile cauzate de aceasta criza erau de 400 de ori mai mari decat cele din timpul primei mari crize a Capitalismului din 1929-1933 >  ( ibidem  ).

 

Primul ministru rus Vladimir Putin considera ca Statele Unite sunt vinovate de declansarea acestei crize economice mondiale.  El a reamintit ca   “ dopajul cu bani ieftini si ipotecile din Statele Unite au provocat o reactie in lant care a paralizat sistemul financiar international si a indus o lipsa de incredere in piata , care , bineinteles , a afectat diferite sectoare economicee.  Criza , financiara la inceput ,  s-a transformat in criza economica generala >  (16)

 

In Statele Unite , primele consecinte ale acestei crize au fost :  de la inceputul anului 2008 economia americana a pierdut 2,5 milioane locuri de munca si este posibil , a avertizat noul Presedinte Barac Obama , sa se mai piarda cateva milioane si in 2009 daca nu se iau masuri ;  in 2008 bancile , societatile de asigurare , industria de automobile care este coloana vertebrala a economiei americane , si furnizorii ei , au solicitat ajutorul statului ;    “ Astazi , bancile de investitii , mandria Wall Street , practic a incetat sa mai existe “ ,  a declarat Vladimir Putin la recentul for economic de la Davos  (17) ;  In toamna anului 2008 , colapsul financiar a reprezentat o lovitura majora pentru pozitia Statelor Unite in lume.  Acest lucru l-a afirmat chiar Henry Kissinger in articolul sau publicat in The Independent (Marea Britanie) la 20 ianuarie 2009  (18)  ;   Wall Street Jurnal prevede o prabusire fara precedent  mai rea decat in 1929  (19)

 

In aceste conditii care va fi in final dimensiunea interventiei Statului ?      La ce nivel va ajunge datoria publica ?     Dar inflatia  ?     Iar la sfarsit ce se va intampla cu cetateanul american platitor de impozite si taxe la Stat ?

 

 

Ce pot face astazi clasa politica americana si Presedintele Barac Obama in fata actualei crize globale pe care Statele Unite au declansat-o ?  

Un lucru este clar.  Daca un nou somaj de proportiile cunoscute in 1929-1933 , cand numai in SUA au fost 6 milioane de someri , daca s-ar produce azi in SUA , el nu ar mai putea fi suportat de Capitalismul actual.     Dar problema saraciei ?    Care este situatia saraciei in SUA in timpul actualei crize a Capitalismului ?   Oare americanii de astazi sunt mai putin saraci decat erau cei din 1992 ?   In 1992 , la Los Angeles , in California , la 28 aprilie-4 mai , a izbucnit in mod spontan o rascoala populara , despre care prof.univ. american Noam Chomski aminteste in cartea sa “ World orders old and new” , aratand ca sutele de mii de oameni saraci , impinsi de saracie , s-au ridicat si au trecut la forme violente de actiune , luand cu asalt bancile si marile magazine cu bunuri de larg consum.

 

A fost aceasta rascoala , precum si alte revolte din alte orase americane , o amenintare pentru putere ?   Se pare ca da.   “ Pentru potolirea rascoalei din Los Angeles ,  la ordinul expres al Presedintelui George Bush-tatal , politia , agentii FBI si armata , au tras in plin , rezultand peste 2500 de morti si raniti “  (20)

 

Cotidianul american Washington Post il numea recent pe F.D.Roosevelt

“ un gigant al istoriei americane care a venit la putere in timp de criza “.  In acelasi timp cotidianul american , referindu-se la proiectul pe doi ani al Presedintelui Obama pentru scoaterea Statelor Unite din actuala criza , arata ca Obama a venit la putere in 2008 tot pe timp de criza.   Washington Post considera ca daca proiectul Obama va fi aprobat de Congres , el va fi unul din cele mai masive planuri de relansare in termeni financiari dupa New Deal al lui Roosevelt din anii 1930.

 

Departe de Planul lui OBAMA , Wall Street Jurnal , estimeaza ca vor fi necesari 4000 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor (21)

 

 

Proiectul lui Obama pentru iesirea din criza are ca prioritate absoluta redresarea economiei si crearea pana in ianuarie 2011 a 2,5 milioane locuri de munca .     Se vorbeste de un program de mari lucrari care au in vedere reconstructia de drumuri si poduri , modernizarea scolilor , dezvoltarea surselor de energie alternative si producerea de masini mai putin poluante si cu consum mai mic de combustibil.  In sectorul sanatatii exista un proiect de lege destinat largirii asistentei medicale pentru copiii din familiile cu venituri mici.    Se prevede de asemenea extinderea ajutorului de somaj.

 

Daca se va aplica Proiectul OBAMA , vor exista cu siguranta beneficii pentru societatea americana , care vor reusi sa cosmetizeze , un timp Capitalismul american . Dar nu exista un capitalism care sa poata sa-i serveasca pe toti. 

 

Ar trebui sa reflectam si la ce spunea M.Bertrand , si anume :    “ Solutiile aplicate pentru a invinge contradictiile care exista in societatea capitalista nu mai permit o eliminare definitiva , si aceste contradictii se reproduc de fiecare data , intr-un mod si mai grav “   (22)

 

In Raportul FMI publicat la 28 ianuarie 2009 se arata ca economia globala va stagna aproape de zero in acest an , pe masura ce 2000 de miliarde de dolari in active neperformante ( toxice ) din SUA fac ca cele mai mari economii ale lumii capitaliste sa se scufunde .   Pierderile bancilor ar putea atinge nivelul de 2200 miliarde dolari , iar cresterea economica globala va fi de 0,5 % ,   cel mai scazut ritm dupa al doilea Razboi Mondial.     FMI prognozeaza ca bancile vor avea nevoie de inca 500 miliarde de dolari pentru infuzii noi de capital pentru a reinstaura increderea clientilor.   Da , acesta este un aspect ,  dar FMI nu ne spune nimic despre cel de al doilea aspect si anume ca aceasta noua infuzie de capital va favoriza concentrarea capitalurilor in sectorul bancar.

 

Intr-un raport anterior din 14 ian.2009 , se arata ca potrivit previziunilor economice pentru anul 2009 , problemele cu care urmeaza sa se confrunte economiile tarilor puternic dezvoltate se vor agrava din ce in ce mai mult.    Este vorba de : lipsa lichiditatilor , pietele volatile , cresterea somajului ,  iar cresterea globala va ramane sub potetial , atat in 2009 cat si in 2010.   In acest raport se mai arata ca SUA , Marea Britanie , Italia , Spania si Australia se vor confrunta in continuare cu o deteriorare a situatiei bugetare , ca urmare a cheltuielilor masive prevazute de guverne pentru ajutorarea institutiilor financiare.

 

La ce trebuie sa ne asteptam acum ?

 

Daca prima mare criza a Capitalismului din anii 1929-1933 a fost rezolvata cu succes prin programul lui F.D.Roosevelt  , «  New Deal « care a reusit sa salveze Capitalismul de la disparitie ,

 

Daca in cazul celei de a 2-a mari crize izbucnita in anii 1970 solutia iesirii din criza a fost deplasata din interiorul Statelor Unite si a tarilor capitaliste dezvoltate in afara frontierelor lor prin distrugerea sistemului socialist , pe calea Razboiului Secret codificat de CIA : Covert Operation

 

In ce priveste actuala criza globala ,  primele doua retete americane nu mai pot fi utilizate pentru iesirea din criza si pentru evitarea prabusirii Capitalismului .

 

Sistemul capitalist mondial nu mai dispune de nici o rezerva si nici o posibilitate de resuscitare.  Acest lucru a fost dovedit odata cand a fost atacat Socialismul din Europa si URSS printr-un Razboi Secret  si acum , cand se constata ca FMI si Banca Mondiala au fost incapabile sa prevada criza si sa evite contagiunea crizei financiare cu criza economica.    

 

Nu este exclusa nici ipoteza ca aceste doua organisme sa fi provocat chiar ele criza actuala pentru a creia un haos mondial care sa faca necesara aparitia unui guvern mondial . 

 

Ineficienta masurilor anti-criza la nivel national este constatata in fiecare zi .    Iar combaterea crizei la nivel international , in conditiile actualului sistem capitalist , este la fel de ineficienta.   Actuala criza accelereaza si adanceste procesul de degenerare si descompunere a sistemului economic capitalist.   Va fi afectata baza economica a Capitalismului si structura sa politica si ideologica.    Intreaga lume afectata de criza actuala va tinde spre ideile de stanga ,  spre o revolutie ,  spre inversunate lupte de clasa pentru a realiza un progres general al societatii capabil sa asigue emanciparea omului la nivel de mase.    O  ordine absolut noua se va impune pe plan mondial , convergenta cu problema pusa de revolutia tehnico-stiintifica , adica orientarea intregii vieti economice si a stiintei economice spre om si nevoile sale.                                                                  

 

Americanul Seymur Martin Lipset , unul dintre cei mai mari sociologi ai secolului 20 , in opera sa intitulata  “ Omul politic. Bazele sociale ale politicii “  ( Political Man. The Social Bases of Politics) , demonstreaza riguros faptul ca o clasa muncitoare numeroasa , lovita in interesele sale economice , tinde sa impinga societatea spre un regim social economic de tip socialist.  (23)

 

S-ar parea ca pentru a scoate SUA din criza actuala  Henry Kissinger are intentia sa adapteze politica razboiului secret   la conditiile economiei mondiale de astazi.  In articolul deja citat mai sus el vorbeste de mirajul crizei actuale  “ ca fiind o ocazie unica pentru diplomatia creativa “ ?!  Reamintim ca economia mondiala se confrunta cu noi probleme :  criza alimentara , criza energetica , existenta unui miliard de oameni din intreaga lume care sufera de foame (conform rapoartelor ONU) si schimbarile climatice.

 

Henry Kissinger , fost consilier pentru securitate nationala (1969-1975) si fost Secretar de Stat al SUA (1973-1977) , in acelasi articol la care ne-am referit mai sus , indemna generatia de lideri din noua Administratie de la Casa Alba sa  “ contureze un proiect al destinului SUA si partenerilor sai potentiali , asemanator in mare parte , cum s-a procedat cu relatiile trans-atlantice in perioada post belica , doar ca acum provocarile sunt mai mult politice si economice decat militare “.  

 

 Daca ceea ce spune Kissinger este adevarat , atunci dece s-a grabit secretarul general NATO , Jaap de Hoop Scheffer , care , la 30 ian.2009 a declarat : “ NATO va desfasura trupe in Arctica pentru a apara resursele energetice “  (24)

 

Sa nu fie oare tot Razboiul  singura solutie americana pentru iesirea din criza actuala si terminarea impartirii teritoriale a globului pamantesc intre cele mai mari  puteri capitaliste ?

 

Bibliografie :

1.       Dictionar de Economie Politica , Ed.Politica , Bucuresti , p.209

2.       Col.r.Florian Garz – Cavalerii Apocalipsei – Ed.Obiectiv Craiova, p.64

3.       Col.r.Florian Garz – analist si expert militar roman – Istoria Interzisa-Editura Obiectiv Craiova – p.83

4.       Col.r.Florian Garz – ibidem

5.       Pierre Milza , Serge Bernstein – l’Histoire du 20-eme siecle , 1945-1973 – Le monde entre la guerre et la paix –vol.2,Ed.ALL ,p.268

6.       Pierre Milza , Serge Bernstein , Op.cit.p.269 , 270 , 271 , 229

7.       The New York Times/1971 , Apud , La Guerre du Vietnam – des extraits tires d’Encarta.

8.       Col.r.dr.Gheorghe Ratiu – Raze le lumina pe carari intunecate – Ed.Paco , 1996

9*  Col.r.dr.Gheorghe Ratiu , ibidem , p.60

  10** Col.r.Florian Garz – Istoria Interzisa – Ed.Obiectiv Craiova – p.86

11      Col.r.dr.Gheorghe Ratiu , Op.cit. p.60

12      DSS/SIE/Note 00257/815 du 13.11.1989 , Apud , Constantin Sava , Constantin Monac – Adevar despre decembrie 1989 , Conspiratie , Diversiune , Revolutie..- Documents sortis des Archives de l’Armee roumaine – Ed.Forum , Bucuresti , 1999 , p.38

13      Col.r.Traian Stambert – Escala pe strada cartitelor – Ed.Paco , 133-34.

14      Alexandru Radu Timofte – Originile si marirea , declinul si renasterea lumii informatiilor – Ed.ANI , Bucuresti 2004 , p.89

15      Stefan Engel , Presedinte Partid german MLPD , interviu la Revista Red Flag din 28.12.2008

16      TV Antena 3 – Stiri externe – Bucuresti – 21.11.2008

17      TV Antena 3 –  Stiri externe – Bucuresti -23.01.2009

18      Henry Kissinger , articolul  < Daca nu se va elabora o noua ordine economica lumea se va scufunda in haos >  The Independent (Marea Britanie) 20.01.2009

19      John Lloyds – Pire qu’en 1929 – Agoravox –  le 31.01.2009

20      Col.r.Florian Garz – Istoria Interzisa – Ed.Obiectiv Craiova – p.133

21      John Lloyds – Pire qu’en 1929 – Agoravox – le 31.01.2009

22      M. Bertrand – L’Histoire des Theories Economiques – Paris – Edition Sociale – p.88-89

23      Seymour Martin Lipset – Political Man. The Social Bases of Politics – chapitre IV – p.87-126 , Apud , Col.r.Florian Garz – Cavalerii Apocalipsei – op.cit. p.64

24      TV Antena 3 –Stiri externe – Bucuresti – 30.01.2009

 

 

 

 

mircea-coseaForumul AntiCriza

 

                       de Mircea Cosea                                                              Fost vice prim-ministru al Romaniei

  

 

Istoria epocii moderne a demonstrat ca nicaieri si niciodata aportul factorilor materiali de productie nu a fost suficient pentru progresul economic si asigurarea buneistari a natiunilor. Fara unitate si participare cat mai larga la conceperea si implementarea strategiei de dezvoltare, nici o tara nu a reusit sa depaseasca momemtele dificile ale existentei sale

Forumul antiCriza este expresia intelegerii momentului extrem de dificil in care se gaseste Romania astazi, considerand neceasara crearea unui cadru intelectual in care toti cei care simt responsabilitatea pe care o au ca cetateni ai Romaniei fata de viitorul acestei tari sa poata contribui cu experienta, profesionalismul si daruirea lor la un schimb de idei menit sa contureze drumul pe care trebuie sa-l urmam nu numai pentru a iesi din criza ci si pentru a iesi definitiv din zona saraciei si inapoierii.

Forumul antiCriza este un spatiu de dezbatere, de concepere si fundamentare a unei strategii nationale anticriza, de unificare a opiniilor si ideilor tuturor fortelor politice, economice si sociale, interesate de scoaterea Romaniei din criza si de oferire a unor solutii practice. El doreste sa devina un vehicul de comunicare internationala deoarece in conditiile globalizarii, criza nu mai poate fi privita ca un fenomen intern ce afecteaza doar economiile nationale, ci un fenomen international ce trebuie sa isi gaseasca solutii internationale bazate pe cooperarea internationala.
In aceste conditii Forumul antiCriza reprezinta o urgenta si o prioritate pentru clasa politica, societatea civila, patronate, sindicate si intreaga societate romaneasca.
intr-un asemenea moment in care ansamblul economiei mondiale este supus efectelor unor mutatii profunde, accentuate dar si accelerate de declansarea unor fenomene de criza la nivel global se pot identifica, aparent paradoxal, oportunitati de schimbare rapida a rolului si locului unor economii nationale care reusesc sa-si mobilizeze potentialul si resursele mai bine si mai repede decat altii.
Nimic nu poate fi mai important pentru noi decat sesizarea acelor oportunitati care pot oferi economiei noastre, sansa de a transforma momentul acestor mutatii, in avantaje si mijloace de modernizare si civilizare a economiei si societatii romanesti.

Iata de ce Romania nu isi poate permite sa piarda confruntarea cu criza economica globala fara a risca sa ajunga un stat esuat, dependent de asistenta internationala, fara potential economic propriu, supusa convulsiilor sociale si politice.

Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ma contactati: vaascult@mirceacosea.com (Mircea Cosea, articol preluat din publicatia Business Adviser, varianta print, nr. 37)

 

THE ANTI-CRISIS FORUM  by Mircea Cosea, fmr. vice prime-minister of Romania.

 

The history of the modern era showed that the contribution of the material factors of productions has never been enough to guarantee the economic progress or the nations’ wealth. Without unity and involvement in creating and implementing a development strategy no country succeeded to overcome the difficult moments of its existence.

The Anti-Crisis Forum represents the acknowledgement of the extreme difficult moment of Romania’s actual situation. It is necessary to create an intellectual environment in which all those who are aware of their responsibility as citizens of Romania can contribute to the future of this country with their experience, professional skills and commitment to a exchange of ideas that can show us the right way to follow, not only to get out of the crisis, but also to completely escape from the poorness state and primitiveness area.
The anti crisis forum is a place for debating, conceiving and lying the basis of a new national anti-crisis strategy , of unifying the opinions and the ideas of all political, economical and social forces interested in getting Romania out of the crisis by offering new, practical solutions. He wants to become a means of international communication because the crisis can no longer be looked at as an internal phenomenon that affects only the national economy, but as an international phenomenon that must find its international solutions based on international cooperation.
Under these circumstances The Anti -Crisis forum represents an emergency and a priority for politicians, civil society, patronages, syndicates and the entire Romanian society.
At a time when the world economy has been facing profound and accelerated turmoils generated by the appearance of some crisis phenomena at the global scale, there appear, seemingly paradoxical, opportunities for a rapid change in the role and place of some national economies which succeed in mobilizing their resources better and faster than others.
Nothing can be more important for us than seizing those opportunities which can give our economy the chance to turn these abnormality moments into advantages and ways of modernizing and civilizing the Romanian economy and society.
That is why Romania cannot afford to lose the battle with the global economic crisis and to become an unstuck state, depending on international assistance, having no economic potential and undergoing social and political turmoils

 

 

%d bloggers like this: