Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

AU DREPTURILE SI PRIVILEGIILE UNUI PRESEDINTE DE TARA! CINE SUNT CONSULII ONORIFICI: OAMENII DIN UMBRA AI PUTERII?

Consulii onorifici: eroi de romane, personaje de spionaj, unii dintre ei au devenit nemuritori grație operelor lui Gabriel Garcia Marquez sau Graham Greene.

Și totuși cine sunt aceste personaje atotputernice în fața cărora autoritățile locale și de stat trebuie să raspundă, ce beneficiază de prestigiul și privilegiile unui șef de stat, dar fără a raspunde în fața poporului și a alegătorilor pentru că nu este ales ci benefiicind doar de prestigiu și privilegii, ori asa se pare la prima vedere căci agenda unui consul onorific este extrem de densă și de complexă devenind parte esențială a legăturilor dintre state și a diplomațiie moderne.

Celebrul scriitor Graham Greene  a dedicat un celebru roman acestui personaj fascinant care este consulul onorific iar Gabriel Garcia Marquez i-a închinat o serie de romane, simbol al influenței și rolului deosebit pe care acest înalt fucnționar diplomatic îl joacă.

 

Activitatea consulară este o componentă importantă a activității oricărui stat. Aceasta se desfășoară potrivit prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile consulare adoptată în 1963, ale Convenției europene privind funcțiile consulare, ratificată în 1967 de către Consiliul European, ale convențiilor bilaterale încheiate în domeniul consular și a legislației fiecărui stat prin intermediul unor instituții de specialitate, respectiv oficiile consulare de carieră sau a celor onorifice, precum și secțiile consulare din cadrul misiunilor diplomatice.

 

 

 

 Să înțelegem drepturile consulilor onorifici.

În pofida faptului că există diferențe esențiale în ceea ce privește exercitarea funcțiilor consulare și acordarea imunităților și privilegiilor consulare între consulatele de carieră și cele onorifice, practica de stat arată că ambele au contribuții importante la dezvoltarea relaţiilor comerciale şi cultural-ştiinţifice dintre state.

Înfiinţarea acestor oficii consulare onorifice şi numirea consulilor onorifici este o procedură care trebuie aprobată de către ministrul afacerilor externe, prin intermediul unei așa-zise patente consulare prevăzută cu sigiliul de stat.

Consulatele onorifice sunt subordonate misiunii diplomatice a țării noastre din statul de reşedinţă(dacă aceasta există, în caz contra statul trimițător poate nominaliza o autoritate de supraveghere în plan local.

 Activitatea oficială a consulului onorific este îndrumată şi coordonată de către şeful misiunii diplomatice sau de autoritatea de supraveghere nominalizată de statul trimițător în plan local..

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Pentru mai multe informații vă recomandăm din aceeași serie dedicată activității consulatelor și articolele nostre

SFATUL SPECIALISTULUI! RUXANDRA CARAGEA-EXPERT INTERNATIONAL RESURSE UMANE CLARIFICA ROLUL ACTIVITATII CONSULARE

RUXANDRA CARAGEA: SPECIALIST IN RESURSE UMANE DESCIFREAZA ROLUL CONSULUI ONORIFIC IN LEGISLATIA ACTUALA

DO YOU ENVISION OPENING A HONORARY CONSULATE IN ROMANIA? THE NECESSARY STEPS AS GIVEN BY HR EXPERT RUXANDRA CARAGEA

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Ce este un consul onorific?

 

Un consul onorific este definit ca fiind un reprezentant oficial al guvernului,  membru al unui corp diplomatic de elită care reprezintă o țară pe teritoriul suveran al unei alte țări.

Diferența dintre un consul onorific și un ambasador constă în faptul că acesta din urmă îl reprezintă efectiv pe șeful de stat al țării sale într-o ambasadă situată, de obicei, în capitala țării în care este trimis în misiune, în timp ce consulul ce reprezintă persoana ministrului afacerilor externe din statul trimițător poate fi stabilit în orice oraș și poate conduce un consulat onorific oficial.

Consulul onorific este acel funcționar numit de stat în calitate de șef al unui post consular pentru îndeplinirea funcțiilor consulare într-o anumită circumscripție consulară.

Acesta deține un grad consular în conformitate cu Statutul Corpului Diplomatic și Consular al țării noastre.

Ca niște adevărți diplomați, consulii  sunt reprezentanți politici ai țării lor și  reprezintă țara lor în  relațiilor cu statul de rezidență.

Cum menționează specialistul în relații de muncă și resuse umane Ruxandra Caragea trebuie să notăm că: ocupația de consul se înscrie în grupa 111233 Consul cu urmatoarea descriere:

Inaltii conducatori ai administratiei publice asigura consiliere pe probleme de politica, supravegheaza interpretarea si implementarea politicilor guvernamentale si a legislatiei de catre departamentele si agentiile guvernamentale, isi reprezinta tara in strainatate si actioneaza in numele acesteia sau indeplinesc sarcini similare in cadrul organizatiilor interguvernamentale.

Acestia planifica, organizeaza, coordoneaza direct, controleaza si evalueaza activitatile generale ale departamentelor, consiliilor, agentiilor sau comisiilor la nivel municipal ori local, regional si national, in conformitate cu legislatia si politicile stabilite de catre organismele legislative si guvernamentale.
.

Nu în ultimul rând, consulul acordă consultații în materie de probleme legate de acordarea vizelor; examinează cererile, redactează rapoartele și motiveaza acordarea sau, după caz, neacordarea vizelor și a invitaților oficiale”.

 

 

Ce este un consul onorific și când intră în acțiune?

Consulul onorific poate exercita funcţiile consulare numai după primirea exequaturului de la autorităţile statului de reşedinţă, în afară de situaţiile când acestea îl admit cu titlu provizoriu. În clipa primirii exequaturului, şeful misiunii diplomatice va semna, în numele Ministerului Afacerilor Externe și împreună cu şeful oficiului consular onorific, un Protocol care va conţine funcţiile consulare pe care acesta le poate exercita, drepturile şi obligaţiile care-i revin.

Şefii oficiilor consulare onorifice urmează ca rang şefilor oficiilor consulare de carieră.

Ordinea de precădere a şefilor de oficii consulare onorifice se stabileşte în funcţie de data emiterii exequaturului.

Un consul onorific poate îndeplini atribuţii consulare care implică exercitarea autorităţii de stat. Oficiile consulare onorifice pot avea atribuţii care implică exercitarea autorităţii de stat: acordarea cetăţeniei, vize şi paşapoarte, documente de stare civilă, transmiteri de acte judiciare şi extrajudiciare, încasarea de taxe consulare pentru serviciile prestate.

 

 

Deschiderea unui consulat onorific este un moment deosebit ce aduce prestigiu atât țării ce trimite acest înalt funcționar cît și celei ce îl primește. O legătură diplomatică fundamentală se naște în acest moment.

 

 

Consulul onorific poate fi desemnat din rândul cetăţenilor români domiciliaţi în statul de reşedinţă, al cetăţenilor acestui stat sau al cetăţenilor unui stat terţ stabiliţi în statul de reşedinţă.

 

Persoanele propuse trebuie să deţină funcții importante în ţările respective, adică să fie politicieni reputaţi, personalităţi importante în domeniile economic, financiar, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de renume, cu independenţă financiară şi cu un comportament adecvat funcţiei care i se încredinţează și, totodată, să fie apropiaţi de România.

Pentru activitatea pe care o desfăşoară, consulii onorifici nu primesc din partea statului trimițător nici un fel de salarii, indemnizaţii ori alt tip de venit şi suportă din propriul buget toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei oficiale pe care o îndeplinesc.

În schimb, la fel ca un consul de carieră, și cel onorific se bucură de imunitate diplomatică, de mașini oficiale care poartă drapelul , de escortă de poliție și de toate celelalte avantaje care sunt acordate oricărui diplomat.

Calitatea de consul onorific poate fi retrasă în orice moment de către autoritatea competentă a statului trimiţător prin revocarea patentei consulare.

Calitatea de consul poate fi retrasă şi de către autorităţile statului de reşedinţă prin retragerea exequaturului.

De asemenea, în caz de deces, de retragere a exequaturului sau de notificare făcută de statul trimiţător statului de reşedinţă în legătură cu încetarea funcţiilor consulului onorific, consulatul se va desfiinţa.

 

 

Ce atribuții au consulii onorifici?

Consulii onorifici îndeplinesc o serie de atribuţii consulare care implică exercitarea autorităţii de stat în anumite cazuri oficiile consulare onorifice pot avea atribuţii ce implică exercitarea autorităţii de stat, și anume acordarea cetăţeniei, vize şi paşapoarte, documente de stare civilă, transmiteri de acte judiciare şi extrajudiciare, încasarea de taxe consulare pentru serviciile prestate, sunt oficiile consulare de carieră.

 

Un consul onorific își va exercita atribuțiile consulare doar după ce va primi exequaturul de la autorităţile statului de reşedinţă.

 

Excepție vor face situaţiile în care acestea îl admit cu titlu provizoriu. Iată în continuare care sunt principalele atribuții pe care trebuie să le îndeplinească un consul onorific al țării noastre: reprezintă interesele țării ce l-a trimis în mediile politice, economice şi culturale unde activează;

promovează obiectivele țării ce l-a trimis în plan politic şi economic la nivelul guvernelor locale, liderilor politici, mass-media, etc.; stimulează dezvoltarea relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii româneşti şi străine,

recomandă agenţi economici din circumscripţia consulară şi sprijină încheierea de contracte comerciale, ; oferă informaţii privind mediul de afaceri şi oportunităţile din România;

promovează cooperarea între țării ce l-a trimis și reprezentanţii comunităţilor româneşti la nivel local; transmite informaţii privind evoluţiile în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care își desfășoară activitatea;

diseminează informaţii privind țării ce l-a trimis în comunităţile şi mass-media locale; oferă asistenţă şi consultanţă cetăţenilor din țăra ce l-a trimis aflaţi în situaţii deosebite; recomandă avocaţi în scopul susţinerii intereselor persoanelor fizice şi juridice române în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară; promovează fenomenul cultural românesc în mediile în care activează; stimulează cooperarea între universităţile româneşti şi cele străine.

Consuli onorifici acreditați în România participă frecvent la diverse obligații protocolare.

Aici au raspuns la invitația prof.dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relații Internaționale și Cooperare Economică.

 

 

Drepturile consulilor onorifici

Dincolo de atribuțiile care îi sunt trasate de autoritățile guvernamentale ale țării ce l-a trimis, consulul onorific are și mai multe drepturi, după cum urmează: să arboreze drapelul țării ce l-a trimis la sediul oficiului consular onorific şi pe mijloacele de transport când acestea sunt folosite în interes de serviciu; să amplaseze pe clădirea oficiului consular onorific stema țării ce l-a trimis şi să aplice o inscripţie corespunzătoare cu denumirea şi rangul oficiului consular, atât în limba română, cât şi în limba statului de reşedinţă; să primească sprijin din partea autorităţilor statului de reşedinţă pentru obţinerea localului oficiului consular onorific; să se deplaseze pe teritoriul statului de reşedinţă sub rezerva legilor şi a regulamentelor referitoare la zonele în care accesul este interzis sau reglementat din motive de securitate naţională;

să aplice sigiliul şi ştampila pe documentele oficiale emise de oficiul consular onorific;

să comunice cu guvernul, cu misiunile diplomatice şi cu celelalte oficii consulare ale României prin toate mijloacele de comunicare, inclusiv valiza diplomatică sau consulară, pentru orice scop oficial;

să comunice cu cetăţenii români aflaţi pe raza circumscripţiei consulare; să comunice cu autorităţile locale competente din circumscripţia consulară; să solicite informaţii de la autorităţile locale din circumscripţia consulară în caz de deces al unui cetăţean țării ce l-a trimis, de instituire a tutelei sau curatelei unui cetăţean țării ce l-a trimis, de producere a unui accident rutier în care este implicat un cetăţean țării ce l-a trimis, de naufragiu al unei nave care navighează sub pavilionul țării ce l-a trimis ori în caz de accident al unei aeronave înmatriculate în țara ce l-a trimis;

să viziteze cetăţenii țării ce l-a trimis arestați sau privați de libertate sub orice formă ori care sunt aflați în executarea unei pedepse privative de libertate în circumscripţia consulară, în cazul în care cel în cauză nu se opune;

să beneficieze de distincţiile şi onorurile specifice recunoscute de legislaţia română, legislaţia locală şi practica internaţională;

Cluj-ul se bucură de deschiderea unui nou consulat onorific în 2023.

Sperăm că acest articol să fie doar începutul unei serii dedicate efortului de a aduce mai aproape instituția consulilor onorifici de marele public și a face ca România să beneficieze mai mult de această resursă diplomatică extraordinară Consulul onorific, personajul ce reprezintă cel mai bine diplomația în secolul XXI .

September 28, 2023 - Posted by | AMBASADOR ANTON CARAGEA, Anton Caragea, Blackseanews Agency, Consul Onorific, Diplomatie, Economia Romaniei, Educatie, Foreign policy, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, News, Obiectivele de Dezvoltare Durabila, Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Relatii Internationale | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. […] Motivul înființării oficiilor consulare de carieră sau onorifice a fost determinat de necesitatea organizării și dezvoltării relațiilor economice și mai ales comerciale între state și de a asigura protecție persoanelor fizice și juridice ale unui stat care au fost plasate și desfășoară activitate pe teritoriul altui stat. […]

    Pingback by SFATUL SPECIALISTULUI! RUXANDRA CARAGEA-EXPERT INTERNATIONAL RESURSE UMANE CLARIFICA ROLUL ACTIVITATII CONSULARE « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | September 30, 2023


Sorry, the comment form is closed at this time.