Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

PROFESOR DR. ANTON CARAGEA PRIMESTE PREMIUL PENTRU VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE

In data de 30 noiembrie 2012, a avut loc ceremonia inmanarii premiilor pentru realizari in diplomatie si relatii internationale, gazduita de Revista Balcanii si Europa.

Professor A.Caragea receives the prize

Prof.dr.Anton Caragea primind premiul pentru  VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE.

Premiile omagiaza, anual, cele mai importante personalitati ale vietii diplomatice din Romania, personalitati care s-au evidentiat de a lungul timpului pentru rolul lor pozitiv in creionarea politicii externe a Romaniei si in imbunatatirea imaginii externe a tarii noastre.

In acest an prof.dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica,  a fost considerat drept cel mai bun diplomat roman, primind premiul pentru  VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE.

In anii trecuti premiul VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE a fost acordat Presedintelui Macedoniei : Boris Trajkovski , Presedintelui Azerbaidjanului : Ilham Aliyev si Primului Ministru al Greciei : Constantinos Simitis etc.

In cadrul ceremoniei de acordare a distinctiei, raspunzand expunerii de motive oferite de jurnalistul Carol Roman, directorul Publicatiei Balcanii si Europa, prof.dr. Anton Caragea a prezentat principalele elemente ale politicii externe romanesti ce trebuie sa devina puncte fundamentale de actiune in viitor.

Prof.dr.Anton Caragea a subliniat necesitatea ca vocea Romaniei sa devina o voce a Europei, atunci cand vorbeste Bucurestiul in politica externa mondiala trebuie sa se stie ca vorbeste si Europa, Romania fiind un element de baza al constructiei europene, a subliniat prof.Anton Caragea.

A.caragea speech at award ceremony

Prof.dr.Anton Caragea rostind discursul de acceptare a premiului.

Un alt principiu de baza il constituie necesitatea ca Romania sa se reindrepte spre sistemul de parteneriate ce a facut din tara noastra in trecut un pilon de prim rang al securitatii mondiale.

Astfel prof.dr. Anton Caragea a subliniat rezultatele extraordinare ale acestei reorientari prin exemplele relatiei Romaniei cu Kazahstanul si Emiratele Arabe Unite.

Prin parteneriatul strategic cu Kazahstanul, tara noastra a putut gazdui, in februarie 2010, Conferinta de Pregatire a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ( OSCE)  si ideile prezentate in Conferinta de la Bucuresti au constituit baza pentru reforma OSCE, fiind dezbatute ca documente fundamentale in conferinta la nivel inalt din Astana, in decembrie 2010.

Apoi, in 2011, Romania a gazduit cea mai mare conferinta internationala, dupa cea de la Washington, pentru a marca independenta Kazahstanului, iar in 2012 , Romania a fost prima tara europeana ce si-a anuntat sprijinul pentru Astana, drept capitala a Expozitiei Mondiale-EXPO 2017 si a marcat festiv cei 20 de ani de relatii diplomatice dintre tara noastra si Kazahstan.

Sa marcam si gazduirea de catre Romania a Conferintei pentru Securitate si Cooperare Europa-Asia, in noiembrie 2012,  cand elita tarii  noastre si-a exprimat sustinerea pentru proiectul presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, de constituire a unei zone de securitate si cooperare intre Europa si Asia.

Sunt acestea doar cateva momente ale unei relatii ce trebuie sa fie un exemplu pentru relatiile Romaniei cu alte state, a concluzionat prof.dr. Anton Caragea .

Anton caragea-Emirate-kazakhstan

Prof.dr.Anton Caragea alaturi de Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite-Yacoub Yousef Al Hosani si Insarcinatul cu Afaceri al Kazahstanului – Talgat Kaliyev. Kazahstan-ul si Emiratele Arabe Unite fiind intre tarile ale caror relatii cu Romania au cunoscut o crestere rapida in perioada mandatului prof.dr.Anton Caragea. 

Prof.dr. Anton Caragea a mai mentionat si vizitele sale in Emiratele Arabe Unite, Tajikistan si Turkmenistan, ca elemente de constituire a unor noi punti de coooperare.

In aplauzele asistentei, prof.dr. Anton Caragea si-a primit premiul pentru  VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE, marturie a aprecierii fata de o activitate diplomatica meritorie.

Cu aceasta ocazie au mai fost onorati, intre altii , pentru contributia lor la dezvoltarea relatiilor bilaterale : Ambasadoarea Republicii Populare Chineze- dna. Huo Yuzhen, Ambasadorul Bulgariei in Romania- Aleksandar Filipov si Ambasadorul Statelor Unite in Romania etc.

Premiul VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE a fost acordat in trecut Presedintelui Macedoniei : Boris Trajkovski , Presedintelui Azerbaidjanului : Ilham Aliyev si Primului Ministru al Greciei : Constantinos Simitis

BorisTrajkovski1Kostas_Simitis399px-Lech_Kaczynski_Ilham_Alijew_(09)

December 3, 2012 - Posted by | Astana, Blackseanews Agency, Diplomatie, Economia Romaniei, Educatie, European Council on International Relations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Kazahstan, Kazakhstan, Leaders, Mass media, News, Nursultan Nazarbayev, Orient, OSCE-Organisation for Security and Cooperation in Europe, Politica externa a Romaniei, PREMIUL PENTRU VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE, Relatii Internationale, Romanian Foreign Policy, Siria, Syria, Tourism, Turism, Turkmenistan, United Arab Emirates, United Nations Global Compact, Universitati | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.