Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ROMANIA SARBATORESTE 550 DE ANI DE ISTORIE SI STATALITATE AI REPUBLICII KAZAHSTAN

Romania va marca in 6 octombrie 2015, printr-o conferinta academica si o suita de manifestari oficiale cei 550 de ani de statalitate ai Kazahstanului.

ManifeBanner 550 years of Kazakhstan statehood-page-webstarile oficiale, prilejuite de aceasta ocazie, vor avea loc in prezenta Ambasadorului Republicii Kazahstan in Romania-Excelenta Sa Daulet Batrashev.

Republica Kazakhstan este principalul partener al Romaniei, in zona Asiei Centrale, partener privilegiat si de importanta strategica.

In perioada septembrie-octombrie 2015, Kazahstanul va celebra o istorie nationala inceputa acum 550 de ani, in 1465, odata cu constituirea statului kazah de catre sultanii Kerey si Zhanibek.

Kazakhstan President

Presedintele Nursultan Nazarbayev pune bazele unei miscari de redresare si identitate nationala de mare eficienta.

Din acel moment statul Kazah a devenit, pentru doua sute de ani, liderul Drumului Matasii, fapt ce i-a adus controlul unor rezerve financiare fabuloase precum si recunoasterea rapida si atentia marilor puteri ale vremii.

Declaratia de statalitate si independenta din 1465 a creat astfel un stat viabil, care timp de doua sute de ani a ocupat prim planul atentiei internationale in zona.

Decizia de a celebra acest moment istoric fundamental, pentru constructia Asiei Centrale, a apartinut Presedintelui Kazahstanului –Nursultan Nazarbayev si a fost anuntata inca din 2014, odata cu lansarea programului de constructie nationala Nurly Zhol (Jol).

Astfel, anul 2015 a devenit anul in care Kazahstanul a inceput a se re-ancora la indelungata sa istorie, iar anul 1465 a inceput a fi redescoperit si folosit pentru a educa tineretul kazah in sensul mandriei si spiritului national.

In plus, cu o istorie clar marcata, inca din 1465, Kazahstanul a devenit unul din cele mai vechi state ale zonei, un adevarat pilon de stabilitate in Asia Centrala.

Elita academica, diplomatica si politica a Romaniei a decis sa sarbatoreasca acest important eveniment din istoria partenerului strategic-Kazahstan printr-o larga conferinta ce va avea loc in fosta capitala voievodala a Romaniei-Targoviste.

Targoviste1

Targoviste-parte a programului diplomatic DESCOPERA ROMANIA si fosta capitala a Tarii Romanesti.

Targoviste este unul din principalele centre universitare ale Romaniei, a doua capitala istorica si la momentul anului 1465 era capitala statului Tara Romaneasca.

Ca atare Prof.Dr. Anton Caragea-Presedintele Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a decis ca acesta ar fi locul perfect pentru a sarbatori, printr-un arc peste timp, cei 550 de ani de istorie ai Romaniei si Kazahstanului.

In plus trebuie mentionat ca orasul Targoviste este inscris in cadrul programului Descopera Romania, program destinat prezentarii diplomatice a zonei si a potentialului istoric si cultural deosebit al orasului.

Conferinta din 6 octombrie 2015, cu titlul: KAZAHSTAN-550 de ANI DE ISTORIE SI STATALITATE, va beneficia de participarea liderilor academici si politici ai Romaniei, va fi transmisa la televiziune si este prima conferinta de acest gen din istoria  diplomatiei romane.

September 27, 2015 - Posted by | Anton Caragea, Blackseanews Agency, Diplomatie, Educatie, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Kazahstan, Mass media, Nursultan Nazarbayev, Orient, Politica externa a Romaniei, Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, President Dr. Anton Caragea, President Nursultan Nazarbaev, President Nursultan Nazarbayev, Profesor Dr. Anton Caragea, Relatii Internationale, Turism, UNESCO Heritage List, Universitati | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments

  1. […] data de 6 octombrie 2015, orasul Targoviste a devenit punctul de lansare a seriei de evenimente ce vor marca 550 de ani de la … si inceputul istoriei statului […]

    Pingback by CONFERINTA INTERNATIONALA DESPRE ISTORIA KAZAHSTANULUI DESFASURATA LA UNIVERSITATEA “VALAHIA” « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | October 11, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: