Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

KAZAHSTAN: CONSTRUIND UN GIGANT ECONOMIC

Interviu cu Excelenţa Sa Ambasadorul Kazahstanului în România-Dl.Daulet Batrashev

Întrebare:  Excelenţa Voastră, tocmai v-aţi început mandatul drept primul ambasador al Kazahstanului în România. Care este mesajul numirii dvs. si care este viziunea dvs.pentru relaţia bilaterală?

 H.E.Ambassador Daulet Batrashev-President Dr.Anton Caragea

Intalnirea de protocol intre E.S.Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Kazahstanului-Daulet Batrashev si Presedintele Director General al IRICE-Profesor Dr. Anton Caragea.

 

Răspuns:  Relaţia dintre România şi Kazahstan se dezvoltă rapid şi continuu în direcţia corectă.

Pentru a ilustra acest fapt vreau să subliniez faptul că: în 2012, Preşedintele Kazahstanului a luat decizia de a ridica statutul Misiunii Diplomatice a Kazahstanului în România la rangul de ambasadă şi acum, în 2014, am fost trimis drept primul Ambasador al Kazahstanului în ţara dvs.

Este aceasta o dovadă că evoluţia legăturilor în plan diplomatic este una în mod clar ascendentă.

Aş mai vrea să mai adaug că: investiţiile KazMunayGaz International-KMG (fostul Rompetrol) sunt actualmente cea mai mare investiţie a Kazahstanului în afara graniţelor noastre şi că avem în plan să continuăm şi să dezvoltăm investiţiile noastre în România.

Voi reitera faptul că Memorandumul semnat între statul român şi KMG International creează un fond bilateral de investiţii,  ceea ce va creşte dramatic şi diversifica totodată investiţiile kazahe în România şi vor crea o bază solidă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Dacă mai adăugăm la acesta, realitatea faptului că dialogul politic între ţările noastre  este bazat pe o înţelegere perfectă şi că istoria noastră recentă este marcată de momente ce marchează prietenia bilaterală precum sprijinul României pentru Preşedinţia Kazahstanului la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), prezenţa la nivel înalt a Preşedintelui şi Primului Ministru ai României la Întâlnirea la nivel înalt de la Astana, în 2010 şi avem deja o imagine a unui dinamism al relaţiei.

În Kazahstan s-a notat sprijinul entuziast al României faţă de iniţiativa Excelenţei Sale Preşedintelui Nursultan Nazarbayev de a construi o platformă de securitate şi cooperare în Europa şi Asia, bazată pe modelul OSCE şi al Organizaţiei de la Shanghai, propunere ce va fi benefică pentru România, pentru Kazahstan şi pentru întreaga lume.

 Kazakhstan-European Union-web

Presedintele Kazahstanului-Nursultan Nazarbayev, un oaspete apreciat si respectat in intreaga Uniune Europeana.

În concluzie, voi mai sublinia doar faptul că România şi Kazahstanul îşi încep acum o călătorie comună, pe drumul prieteniei strategice şi bazandu-se pe viziunea politică comună, pe interesele economice împărtăşite şi pe principiile de politică externă, asumate de comun acord.

Întrebare:  Ce ar trebui românii să ştie despre Kazahstan?

Dacă toată lumea ştie despre îndelungata istorie a ţării dumneavoastră  drept teritoriul  Drumului Mătăsii, apoi drept stat al marilor Hanilor Kazahi din Turkestan, ce ar trebui să ştie românii despre Kazahstanul de azi?

Răspuns:  Kazahstanul de azi este vibrant, modern şi o ţară în rapidă dezvoltare, un stat-cheie în regiune.

Preşedintele Nursultan Nazarbayev are o imagine a ţării noastre drept: Leopardul de zăpadă, îmbogăţit cu eleganţă vestică, multiplicată de înaltul nostru nivel de dezvoltare, înţelepciune şi tenacitate.

 President Nursultan Nazarbayev-web

Presedintele Nursultan Nazarbayev-un adevarat lider al lumii turcice.

Nu pot găsi cuvinte mai potrivite pentru a descrie viziunea noastră, a kazahilor, pentru cum va arăta ţara noastră, mâine.

Kazahstanul de astăzi doreşte să devină principalul centru economic, între Asia şi Europa, punte între piaţa emergentă a Chinei şi Europa dezvoltată.

Noul Drum al Mătăsii, drum al bogăţiei şi comerţului, se va întinde dea lungul a 8.445 kilometri din care:  2.233 km în Rusia, 2.787 km pe teritoriul Kazahstanului şi 3.452 de km în China.

 Această gigantică autostradă modernă va trece prin  Aktobe, Kyzylorda, Kazahstanul de sud, Zhambyl si regiunea Almaty din Kazahstan.

Acest conector, între Europa şi China, merge pe drumul fostelor caravane ale Drumului Mătăsii, marea autostradă a istoriei ce mergea din China în Orientul Mijlociu şi Europa şi care a fost extrem de circulată, vreme de 14 secole.

Noul Drum al Mătăsii va duce la creşterea schimburilor, va impulsiona comerţul şi va conecta mai repede şi mai bine masele de pământ ale Europei şi Asiei şi va deveni nu doar o alternativă economică viabilă, dar va genera şi locuri de muncă, va ajuta pe toţi oamenii să se bucure de beneficiile acestui drum, va creşte nivelul de trai şi va asigura pentru regiunile noastre prosperitate şi stabilitate politică.

Semnificaţia acestui nou Drum al Mătăsii este mult mai mare decât aceea de simplu pod al comerţului şi schimbului de bunuri, dar va ajuta şi la stabilirea unei punţi a bunei înţelegeri şi a dialogului între popoarele Europei şi ale Asiei.

Această iniţiativă comercială şi economică este completată şi în zona politică de apelul Preşedintelui Nazarbayev pentru o mai bună înţelegere şi un dialog susţinut între Europa şi Asia, apel cunoscut drept Conferinţa pentru Interacţiune şi pentru Stabilirea de Măsuri de Creştere a Încrederii în Europa şi Asia.

 Ak orda-Astana-web

Astana: o capitala a minunilor, o capitala a viitorului!

Această propunere marchează clar faptul că politica externă a Kazahstanului se concentrează nu doar pe dezvoltarea economică şi facilitarea coridoarelor de comerţ între Europa şi Asia, dar urmăreşte ca prin dialog, să creeze un climat de bună înţelegere, evitând conflictele şi punând bazele unei platforme pentru dialog între statele Asiei şi Europei.

Iniţiativa ţării noastre este bazată pe succesul preşedinţiei la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2010 şi pe activitatea noastră, eficientă, în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai şi a Uniunii Economice Euroasiatice.

Noi propunem ca experienţa noastră în dialog şi în eficientizarea activităţii organizaţiilor internaţionale în serviciul păcii şi dezvoltării mondiale, să fie folosită şi sperăm că întreaga lume observă efortul Kazahstanului.

Aş vrea totodată să subliniez şi eforturile noastre în domeniul promovării dialogului religios şi al bunei înţelegeri.

 Astana_IPAD_

Întrunit la iniţiativa Preşedintelui Nursultan Nazarbayev, Conferinţa religioasă de la Astana-CONGRESUL LIDERILOR RELIGIILOR TRADIŢIONALE ŞI UNIVERSALE – a devenit cea mai impresionantă şi eficientă conferinţă mondială ce a stabilit reguli şi direcţii ale dialogului inter-religios- Ambasador Daulet Batrashev.

Vreau să amintesc şi preşedinţia noastră, plină de succese şi extinsă vreme de doi ani, în fruntea Organizaţiei Conferinţei Islamice în vremuri dificile, cînd am ajutat lumea islamică să se concentreze pe cultură, educaţie şi mostenirea islamică drept factori unificatori, drept fundamente ale unei mai bune şi corecte înţelegeri a Islamului în lume.

Kazahstanul nu a fost satisfăcut doar să îşi păstreze moştenirea religioasă, dar s-a implicat activ şi în găsirea unei forme de dialog deschis şi continuu al religiilor şi liderilor religioşi tradiţionali.

La iniţiativa Preşedintelui Nursultan Nazarbayev, Conferinţa religioasă de la Astana-CONGRESUL LIDERILOR RELIGIILOR TRADIŢIONALE ŞI UNIVERSALE- a devenit, cu sprijinul şi prezenţa tuturor liderilor religioşi mondiali, cea mai impresionantă şi eficientă conferinţă mondială, ce a stabilit reguli şi direcţii ale dialogului inter-religios.

Preşedintele Nazarbayev a adus la un loc reprezentanţi ai curentelor religioase, de pe toate continentele şi din toate colţurile lumii într-un dialog deschis şi durabil.

Simplu fapt că acestă serie de întâlniri continuă, fără întrerupere, din 2013 este extrem de grăitor.

Ideea noastră de bază este: să folosim acestă platformă pentru a lansa un apel la pace, înţelegere şi toleranţă ca principii stabile ale existenţei umane, să obţinem respect mutual şi toleranţă între religii, confesiuni şi naţiuni şi să ne opunem folosirii ideilor religioase pentru a provoca conflicte.

Nu pot decât să sper că ideile noastre se vor dezvolta şi în viitor şi că CONGRESUL LIDERILOR RELIGIILOR UNIVERSALE SI  TRADIŢIONALE va continua a fi un fundament solid în lumea religiilor.

Întrebare: Este absolut incredibilă această prezentare a rolului Kazahstanului de astăzi în lume, de la economie, la politică externă, cultură şi dialog inter-religii.

Ţara dvs. continuă să lase o amprentă durabilă în lumea de astăzi.

 Care sunt planurile de viitor ale Kazahstanului, inima Asiei Centrale, în anii ce vin şi cum vedeţi dvs. personal planurile de dezvoltare a relaţiei de prietenie România-Kazahstan ?

Răspuns: Viitorul se arată a fi strălucit, deoarece sperăm să putem continua toate iniţiativele destinate să dezvolte pentru Kazahstan o reţea de prieteni în întreaga lume, ceea ce ne va permite să ne îndeplinim rolul de forţă a moderaţiei, a democraţiei şi a dezvoltării în întreaga lume.

Ţinta noastră este să conducem prin puterea exemplului. Voi reaminti pentru cititorii dvs. faptul că ţara noastră a fost prima ţară din lume, care a renunţat, voluntar, prin Decretul din 1991 a Preşedintelui Nazarbayev, la arsenalul de arme atomice rămase după dispariţia Uniunii Sovietice.

Noi, prin voinţa noastră liberă, am acceptat să demontăm armamentul atomic, să evacuăm materialul ce putea fi folosit pentru înarmare şi am oprit experinţele nucleare ce se desfăşurau în poligonul de la Semipalatinsk.

 Kazakhstan pristine nature

Frumustetile Kazahstanului cuceresc lumea.

Acestea sunt contribuţii extrem de importante, pe care Kazahstanul le aduce la construcţia unei lumi sigure şi stabile, o lume fără arme nucleare

În 2012, la Summit-ul de la Seul, ne-am oferit experienţa pentru a ajuta alte naţiuni să accepte conceptul unei lumi libere de arme nucleare.

Ne-am oferit să gazduim o bancă pentru uraniul îmbogăţit în Kazahstan, sub auspicile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ceea ce va ajuta la a împiedica traficul cu materiale nucleare şi va garanta folosirea materialelor nucleare pentru scopuri paşnice.

Aceasta este o altă dovadă a faptului că Kazahstan-ul doreşte să aibă o acţiune la nivel global, conducând prin forţa exemplului.

În relaţia bilaterală, agenda mea este extrem de încărcată şi pot enumera pentru informarea cititorilor dvs: necesitatea de a dezvolta dialogul politic bilateral, dezvoltarea prezenţei economice a Kazahstanului în România, folosind exemplul de succes al prezenţei Rompetrol în ţara dumneavoastră.

KGM International este astăzi unul din cei mai importanţi contributori la bugetul României,  cu o sumă ce depăşeşte 1 miliard de euro anual, oferind poporului român posibilitatea unei vieţi mai bune.

Dacă adăugăm la acesta numarul de slujbe create în industria românescă şi locurile de muncă conexe, ajungem la aproape 100.000 de locuri de muncă oferite românilor.

 Kazakhstan proud

Cred că aceste cifre explică, prin ele însele, influenţa benefică a investiţiilor kazahe în economia românească.

Ne putem imagina cum această relaţie se va dezvolta, odată cu începerea unor noi investiţii în economia României, suntem deja cel de al doilea investitor in economia României şi la finalul acestui proces de noi investiţii, vom deveni primul investitor în economia dvs.

Suntem totodată determinaţi să ajutăm la echilibrarea balanţei de schimburi a României cu Kazahstanul şi sperăm că produsele României îşi vor descoperi drumul spre piaţa din Kazahstan.

Produse renumite la nivel mondial precum: vinul românesc, produsele agricole, produsele industriale  de mare calitate sau mobilierul românesc, ce are o mare tradiţie pe piaţa noastră şi acestea sunt doar câteva din produsele din ţara dvs. pe care am fi foarte fericiţi să le vedem pe piaţa din Kazahstan.

În plus le spun viitorilor parteneri de afaceri ai Kazahstanului să nu uite că ţara noastră este situată în centrul unei uriaşe zone fără taxe vamale, în inima Eurasiei şi a uniunii ei vamale, ceea ce înseamnă că produsele lor se vor regăsi nu doar în Kazahstan, dar şi în Rusia şi Belarus, totodată.

Vorbim deseori de faptul că România trebuie să devină centrul prin care produsele din Kazahstan se vor răspândii în întreaga Europă, dar e la fel de adevărat că şi produsele şi serviciile româneşti pot beneficia de regimul nostru, relaxat de regulamente şi legislaţie fiscală şi zone fără taxe vamale şi transformă Kazahstanul într-un capăt de pod pentru a cuceri cu produsele lor întreaga Asie.

Este un gînd îndrăzneţ, dar realist!

Aş vrea să închei prin a spune poporului român că: va avea întotdeauna în Kazahstan un prieten ferm şi verificat la testul timpului şi că tot ce am construit în relaţia bilaterală, de la cooperarea economică, la diplomaţie şi cooperare internaţională trebuie cimentat şi prin interacţiunea umană.

Kazahstanul este mult mai mult decît doar o ţară dezvoltată şi bogată, este totodată o ţară cu un popor minunat, cu frumuseţi naturale magnifice şi locuri de o frumuseţe fără egal şi un loc minunat, pentru a fi descoperit şi vizitat pe îndelete.

Kazahstanul vă aşteaptă cu braţele deschise !

Advertisements

November 17, 2014 - Posted by | Blackseanews Agency, Diplomatie, Economia Romaniei, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, Relatii Internationale, Turism, Universitati, WORLD EXPO 2017 | , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: