Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

DELEGATIA ROMANA IN VIZITA IN AFRICA

 In perioada 29 mai-7 iunie 2014, o delegatie romaneasca, condusa de E.S. Profesor Dr. Anton Caragea, Director al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a efectuat o vizita oficiala in Republica Zimbabwe.

Vizita a fost destinata sa restabileasca relatia bilaterala, dintre Romania si Republica Zimbabwe si intreaga regiune de sud a Africii, o regiune in plina dezvoltare economica si legata prin conexiuni traditionale de tara noastra.

President Robert Mugabe

Excelenta Sa Presedintele Republicii Zimbabwe –Robert Gabriel Mugabe-un adevarat erou african si Prof.Dr. Anton Caragea-Director IRICE

 

In timpul vizitei Prof. Dr. Anton Caragea a avut o intalnire cu Excelenta Sa Presedintele Republicii Zimbabwe –Robert Gabriel Mugabe care a declarat ca vizita Profesorului Dr. Anton Caragea ne face stralucim de bucurie si dragoste.

Presedintele Robert Mugabe a multumit totodata Prof.Dr. Anton Caragea pentru sprijinul sau permanent in promovarea turismului in Zimbabwe declarand ca: atunci cand altii se gandeau sa ne pedepseasca, dvs. va gandeati sa ne rasplatiti si sa ne faceti prieteni. Va multumim din inima stimate profesor!

La randul sau, Prof. Dr. Anton Caragea a declarat ca intalnirea cu presedintele Mugabe este extraordinara si ca nu a uitat niciodata cei zece ani petrecuti de Presedintele R.G. Mugabe in inchisorile coloniale, ca intreaga lumea nu a uitat cei 20 de ani de activitate revolutionara cu riscul vietii si al linistii, in opozitie fata de absurdul regim de apartheid si segregatie din vechea Rhodesia.

Tot asa, nu uitam vorbele de reconciliere spuse dupa ani de lupta, cu zece ani inainte de Nelson Mandela: ″Daca ieri ne-am infruntat ca niste inamici acum suntem prieteni, daca ieri ma urati, astazi nu puteti sa evitati dragostea care ne leaga.

Nu vom uitat niciodata ca acum 35 de ani, de la Harare, dvs ati chemat toate natiunile Africii sa se trezeasca din lungul somn al colonialismului catre o viata noua de impliniri.

Numele vostru va fi pentru totdeauna inscris pentru mine si pentru toti oamenii onesti din lume alaturi de parintii libertatii africane:  Kwame Nkrumah, Julius Nyerere, Jomo Kenyatta ca un gigant al libertatii si luptei pentru egalitate in Africa si in intrega lume″.

Profesor Dr. Anton Caragea a mai avut intalniri cu J.T.R Majuru- Vice-Presedinte al Republicii Zimbabwe, S.K.Moyo- Ministru Principal  ( Prim Minister) al Zimbabwe, N. Goche-Ministru al Afacerilor Externe si Ministrul Turismului -Walter Mzembi etc.

President Mugabe and President Caragea

Un moment de destindere si veselie intre Presedintele Robert Gabriel Mugabe si Prof.Dr. Anton Caragea 

 

In timpul discutiilor a fost stabilit cadrul cooperarii culturale, deschiderea de consulate onorifice si de consilii de afaceri bilaterale precum si oportunitati de investitii si cooperare intre Republica Zimbabwe, regiunea de sud a Africii si Romania.

Delegatia romaneasca s-a bucurat de un sofisticat program cultural, incluzand vizite la Muzeul de Istorie din Harare, Arcul Eroilor Nationali si minunatul oras din secolulul XII, Marele Zimbabwe,  inscris pe lista UNESCO si acoperind mai mult de 700 de hectare si apoi oportunitatea de a descoperi cea mai mare cascada din lume: Victoria.

In semn de apreciere, Profesor Dr. Anton Caragea a ocupat apartamentul Winston Churchill din faimosul hotel victorian din Victoria Falls.

Vizita la nivel inalt, prima dupa 25 de ani de absenta in relatia bilaterala, a oferit partilor oportunitatea de a discuta proiecte concrete culturale, turistice si de cooperare si pentru a sublinia sprijinul bilateral pentru dezvoltarea relatiei sociale si politice.

Republica Zimbabwe devine acum principalul partener strategic in regiunea de sud a Africii, oferind nenumarate oportunitati in dezvoltarea unei relatii prietenesti.

Helicopter ride over ZambeziProfesor Dr. Anton Caragea si delegatia sa fac un tur cu elicopetrul al Cascadei Victoria intre Zimbabwe si Zambia

Victoria Falls from the air

Casacada Victoria vazuta din elicopter ( 3.000 de metri)

Victoria falls-world greatest cascade

Cascada Victoria-cea mai mare cascada din lume.

Great Zimbabwe visit

Profesor Dr. Anton Caragea vizitand Marele Zimbabwe ( cel mai mare complex palatial din Africa (sec.XII)

Visiting Great Zimbabwe

In inima complexului Marele Zimbabwe

Elephant safari

Safari pe elefanti in inima desertului din Zimbabwe

Interview for Zimbabwe Television

Profesor Dr. Anton Caragea da un interviu la Televiziunea Nationala din Zimbabwe

June 10, 2014 - Posted by | African affairs, Blackseanews Agency, Diplomacy, Diplomatie, Eastern Europe, Economia Romaniei, Educatie, Foreign policy, History, Informations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Mass media, News, Orient, Politica externa a Romaniei, PREMIUL PENTRU VOCATIA COOPERARII INTERNATIONALE, President Robert Mugabe, Relatii Internationale, Religion, Turism, Universitati, WORLD BEST TOURIST DESTINATION AWARD, Zimbabwe | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. […] si in marja conferintei vor avea loc si ample dialoguri cu delegatia din Zimbabwe, in continuarea dialogului bilateral substantial, de anul trecut, realizat cu Presedintele Uniunii Africane si Presedintele Zimbabwe-E.S. Robert Mugabe in cadrul vizitei din […]

    Pingback by PROF.DR. ANTON CARAGEA DESCHIDE CONFERINTA PENTRU DEZVOLTAREA AFRICII « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | July 6, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: