Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

CUM COMBATEM CRIZA ECONOMICA MONDIALA ? TEMA UNEI CONFERINTE GAZDUITE DE PARLAMENTUL ROMANIEI

In data de 25 aprilie 2013, Palatul Parlamentului gazduieste o importanta masa rotunda, prezentand exemple de tari ce au reusit sa scape de efectele distructive ale crizei economice mondiale si au demonstrat ca dezvoltarea este posibila  si in conditii dificile.

In cadrul dezbaterii o delegatie de parlamentari din Kazahstan va prezenta experienta aparte a tarii din Asia Centrala.

 

Kazahstanul a devenit al doilea investitor strain in economia romanesca, a ajuns a treia tara ca rata de crestere la nivel mondial  si a intrat in topul principalelor destinatii atractive pentru investitiile straine.

Toate aceste realizari sunt cu atat mai remarcabile cu cat in urma cu doua decenii Kazahstanul aparea ca o tara saraca si izolata, fara perspective de dezvoltare.

Miracolul economic kazah apare din aceasta perspectiva cu atat mai interesant  ca model pentru Romania.

Totodata, cu aceasta ocazie,  vor fi prezentate si noile obiective de crestere si dezvoltare ale Kazahstanului pana in 2050 cuprinse in strategia Kazahstan 2050.

Strategia Kazahstan 2050  a devenit, in ultima perioada, un obiect de dezbatere si analiza la nivel mondial : mecanismele de impulsionare a cresterii economice, de prevenire a crizelor si de construire a unei economii performante, bazate pe tehnologie, fiind material de analiza pentru strategiile de dezvoltare a altor tari.

Alte teme ce vor dezbatute in cadrul mesei rotunde vor viza si o serie de propuneri  prin care Kazahstanul a captivat atentia factorilor de decizie din politica internationala.

Astfel, in ultimele luni Kazahstanul a lansat trei initiative majore de politica externa, destinate a construi o noua ordine mondiala a secolului XXI.

 Kazakhstan National Day

Insarcinatul cu Afaceri al Kazahstanului-Talgat Kaliyev si Prof. Dr.Anton Caragea: Kazahstan-Romania-un parteneriat strategic.

 

In Septembrie 2012, Presedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbayev a anuntat lansarea platformei pentru securitate euroasiatica, ca parte a initiativelor Astanei de a crea un cadru de cooperare intre principalele organizatii internationale responsabile de securitate.

In Noiembrie 2012 a fost lansata initativa G-GLOBAL pentru combaterea crizei economice mondiale si pentru a oferi un cadrul organizat pentru schimbul de idei si de planuri pentru a stopa criza economica globala.

In Ianuarie 2013 Strategia KAZAHSTAN 2050 a fost lansata pentru a oferi un exemplu practic de organizare economica, un exemplu de cum se pot realiza bogatie si locuri de munca in timp de criza generala.

Masa rotunda cu tema Strategia KAZAHSTAN 2050  se va bucura si de prezenta Presedintelui Ion Iliescu, a Presedintelui Camerei Deputatilor- Valeriu Zgonea ca si de a altor personalitati ale vietii politice si economice romanesti printre care amintim pe ministrul mediului-Petru Lificiu etc.

 

April 23, 2013 - Posted by | AMBASADOR ANTON CARAGEA, Anton Caragea, Blackseanews Agency, CEL MAI BUN PARLAMENTAR ROMAN, Diplomatie, Economia Romaniei, Foreign policy, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Kazahstan, Politica externa a Romaniei, Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Profesor Dr. Anton Caragea, Relatii Internationale | , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: