Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ROMANIA PRIVESTE CU ADMIRATIE SPRE KAZAHSTAN

Intr-o Romanie ce se mai intreaba inca asupra necesitatii si utilitatii planurilor de dezvoltare pe termen lung, aveam pana acum exemplele de succes ale planurilor cincinale ale Frantei si ale planurilor  administratiilor din Statele Unite. Acum o noua poveste de succes se adauga la aceasta lista a tarilor ce utilizeaza planificarea pentru a se dezvolta rapid si eficient: Kazahstanul.

In 1997, Kazahstanul construia primul plan de dezvoltare al unei tari ex-sovietice prin strategia Kazahstan 2030, cu rezultate extraordinare: construirea unei noi capitale:Astana, in plina criza economica, iesirea din recesiune si atingerea unei cresteri economice medii anuale, de peste 10% si transformarea tarii din importator de produse agricole, in exportator agricol pentru intreaga regiune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ion Iliescu-Presedintele Romaniei ( 1990-1996;2000-2004) analizand performantele Kazahstanului

Nu trebuie uitata si atentia acordata obiectivelor ecologice precum: dezvoltarea durabila, inchiderea siturilor de experiente nucleare din era sovietica, precum Semipalatinsk, neutralizarea deseurilor radioactive si rezolvarea problemei disparitiei Marii Aral, ca urmare a agresiunilor asupra mediului.

In aceeasi perioda Romania realiza, la indemnul meu,  Declaratia de la Snagov, ce unea toti actorii politici: putere si opozitie, organisme ne-guvernamentale si guvern in jurul unui proiect european si euro-atlantic vizand intrarea tarii noastre in NATO si Uniunea Europeana.

Planul nostru a obtinut un succes clar, dupa un deceniu de activitate, toate prioritatile noastre fiind atinse . Din nefericire acest experiment de succes al Romaniei a fost uitat si sper ca acum dezbaterea in jurul exemplului Kazahstanului, de a-si construi dezvoltarea prin panuri de amploare pana in 2030 si acum pana in 2050, sa devina un model pentru tara noastra. Romania trebuie sa salute, cu admiratie, modelul de dezvoltare armonioasa si echilibrata al Kazahstanului, prin planurile Kazahstan 2030 si Kazahstan 2050.

Presedintele Kazahstanului isi prezenta astfel reusita aplicarii strategiei Kazahstan 2030:  ″Sarcina de bază consta în  modificarea  cursului  evenimentelor şi în  crearea unui nou stat.

       Rezolvarea acestei sarcini necesita punerea  în aplicare  a unei  triple modernizări, şi  anume :  construirea statului și efectuarea progresului în economia de piață, punerea  bazelor statului social, restaurarea conștiinței sociale. Aveam stringentă  nevoie de a ne defini propria cale. Cale, care a fost trasată în Strategia “Kazahstan-2030”. Acest document  ne-a pus la dispoziţie  o viziune clară asupra sarcinilor şi obiectivelor strategice, cât şi asupra concepţiei despre lume.

       Înțelepciunea populară spune, că doar obiectivele stabilite în mod corespunzător conduc la succes.

       Astăzi am onoarea să declar că noi am făcut alegerea corectă. Fapt confirmat şi de criza globală din  perioada anilor 2008 – 2009.

        Kazahstanul  a rezistat. Criza nu a distrus realizările noastre, ci  ne-a făcut  mai puternici.

        Modelul politic, social, economic și de politică externă de dezvoltare a ţării, pe care noi l-am ales, si-a dovedit eficacitatea.″

Ce intelegem de aici este ca doar prin planificare si previziune economica o tara isi poate asigura viitorul si poate depasi perioadele de criza, un nou exemplu si o noua invatatura pentru tara noastra.

Anul 2050 nu a fost ales intamplator, arbitrar, de catre Kazahstan pentru strategia sa, este anul pentru care toate agentiile specializate ale Natiunilor Unite si-au pregatit strategiile si politicile, iar ONU a elaborat un Prognostic global al civilizației până în anul 2050, iar un alt raport de prognoza până în 2050 a fost  publicat de către Organizația Mondială a Alimentației.

2050 este astfel un an reper pentru civilizatia umana si Kazahstanul este pregatit pentru acest reper.

           Prietenii nostrii kazahi declara ca: ″Strategia Kazahstan-2050 reprezintă  dezvoltarea armonioasă a Strategiei Kazahstan-2030 într-o noua etapă. Acesta este răspunsul la întrebarea cine suntem, încotro mergem și unde vrem să ajungem în anul 2050. Sunt sigur, că tânăra generaţie este interesată să cunoască  acest lucru.″

Care e invatatura finala a acestui plan ? Ca fara un plan si fara o strategie nicio tara nu isi poate construi viitorul si exploata intregul potential. Dezvoltarea fara previziune si fara dorinta de a ajunge departe, fara obiective ambitioase, este doar crestere haotica si fara finalizare. Pentru a evita aceste capcane modelul kazah este modelul ce poate fi folosit. Sa il analizam si sa il intelegem ca o cale de rezolvare a marilor probleme globale ale omenirii in secolul XXI.

Ion Iliescu-Presedintele Romaniei ( 1990-1996;2000-2004)

Advertisements

January 22, 2013 - Posted by | Diplomacy, Economy, Foreign policy, History, Informations, International Relation, Leaders, Mass media, News, Politics | , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: