Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

CONSILIUL DE AFACERI ROMANIA-KAZAHSTAN: O REUSITA DIPLOMATICA DE PRESTIGIU

In prezenta Excelentei Sale Talgat Kaliyev, Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan in Romania si a Prof. univ.dr Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Presedintele Grampet Group, domnul Gruia Stoica a fost desemnat, joi, 4 octombrie 2012, Presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan.

Professor Dr. Anton Caragea prezidand ceremonia constituirii Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan

Evenimentul, ce a avut loc la sediul central al Grupului Grampet, a fost prezentat de catre Prof. univ.dr Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica , participand, de asemenea si Excelenta Sa Dr. Mohammed Saeed al-Shakarchi, ambasadorul Irakului in Bucuresti, liderul Corpului Diplomatic ( votat Cel mai Bun Ambasador pentru anul 2011)  , reprezentanti ai ambasadei Nigeriei in Bucuresti, Excelenta Sa Zulay Coromoto Prieto de Rodriguez , Ambasadoarea Venezuelei in Bucuresti si alti reprezentanti diplomatici, invitati nominal de catre Excelenta Sa Prof.dr.Anton Caragea .

Excelenta Sa Ambasadorul Kazahstanului-Talgat Kaliyev si Presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan-Dl. Gruia Stoica

Consiliul de Afaceri Romania-Kazahstan este al doilea consiliu de afaceri organizat in Romania , dupa Consiliul Romano-American, avand rolul de a promova schimburile bilaterale si a intari cooperarea intre cele doua economii, fiind o noua ilustrare a relatiei strategice dintre Romania si Kazahstan.

Prof.dr. Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica,  a declarat in deschiderea conferintei: Ne aflam in fata unui important moment in relatia bilaterala, Consiliul de Afaceri Romania-Kazahstan este o dovada a unei relatii economice care functionează, Kazahstanul fiind principalul contributor la bugetul Romaniei, prin compania Rompetrol, cu o suma de peste 1,5 miliarde euro anual. Totodată, Kazahstanul ofera investitorilor romani o piata in plina dezvoltare, fiind a treia economie ca rata de crestere mondiala si intre primele 50 recomandate pentru investitii de Banca Mondiala ”.

Ca atare, oamenii de afaceri romani trebuie sa înteleaga utilitatea acestei prezente in cadrul Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, trebuie sa constientizeze ca viitorul produselor noastre se afla nu pe piata in criza a Uniunii Europene, ci pe pietele in dezvoltare din Asia Centrala, in principal Kazahstanul si cele din Africa.

Consiliul de Afaceri Romania-Kazahstan va avea prin persoana presedintelui sau, domnul Gruia Stoica, un organizator dinamic si eficient si prima vizita ce va avea loc in acest an in Kazahstan a unei delegatii a Consiliului, va avea parte deja de o agenda de propuneri de afaceri generoase din partea Kazahstanului, a incheiat prof.dr. Anton Caragea.

Excelenta Sa Ambasadorul Kazahstanului -Talgat Kaliyev raspunzand intrebarilor presei.

Excelenta Sa Talgat Kaliyev, Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Kazahstan a declarat : Guvernul Kazahstanului sustine ferm initiativa realizarii  Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, saluta implicarea din partea partii romane a puternicului Grup Grampet SA  si a unui om de mare experienta in zona de business international, precum este dl. Gruia Stoica. Consiliul de Afaceri Romania-Kazahstan este o proba a relatiei bilaterale eficiente si va fi prezentat Presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, ca o initiativa de succes, o punte de colaborare intre cele doua natiuni.

Dl. Gruia Stoica-Presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan raspunzand intrebarilor presei.

Presedintele Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, domnul Gruia Stoica, presedintele Grupului Grampet, a declarat:  Relatia dintre Romania si Kazahstan este una de o importanta strategica. Kazahstanul este unul dintre cei mai mari investitori straini în Romania. Companiile din Kazahstan au investit in Romania peste 3 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta cea mai mare investitie realizata de Kazahstan in Europa. Sunt aproximativ 35 de întreprinderi mixte kazaho-romane ce activeaza in diverse domenii, de la petrol si gaze, la constructii si transporturi. Sunt 13 companii din Kazahstan care activeaza pe piata romaneasca. Sunt 20.000 de romani în Kazahstan.

Kazahstanul reprezinta placa turnanta a Asiei, iar Romania, prin portul Constanta poate deveni o poarta de intrare a Asiei in Europa.

Este o relatie deosebit de importanta, pe care trebuie sa o pretuim si sa o dezvoltam.

Grupul Grampet a reusit, intr-un timp destul de scurt, sa deseneze o veritabila coloana vertebrala de fier, ce traverseaza Europa, de la Marea Nordului pana la Marea Neagra si Marea Egee. Obiectivul nostru este insa sa legam tarmul Oceanului Atlantic de tarmul Oceanului Pacific, iar din acest punct de vedere, Kazahstanul reprezinta un partener ideal.

In calitate de presedinte al Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, imi propun sa reusim sa legam cele doua platforme: Romania si Kazahstan.

 

Ambasadorul Irakului – CEL MAI BUN AMBASADOR AL ANULUI 2011-adreseaza salutul sau Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan 

Excelenta Sa Dr. Mohammed Saeed al-Shakarchi, Ambasadorul Irakului in Bucuresti, Cel mai Bun Ambasador in Romania pentru anul 2011, a prezentat calde felicitari cu ocazia inaugurarii Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan , o realizare extraordinara pentru diplomatia economica romanesca si un moment drag pentru orice diplomat, un moment al consfintirii prieteniei intre doua natiuni : Romania si Kazahstan.

Totodata ambasadorul a prezentat cele mai calde felicitari si pentru nou nominalizatul Presedinte al Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan : dl.Gruia Stoica.

Kazahstanul este principalul partener economic al Romaniei in Asia Centrala si se situeaza intre primele trei economii mondiale ca rata de crestere economica in 2011 si 2012. Totodata, Kazahstanul este principalul investitor strain in economia romanesca, oferind enorme posibilitati de viitor pentru economia tarii noastre. Conform statisticilor Bancii Mondiale, in anul 2012, Kazahstanul  a urcat pe locul 47, de pe locul 58, in randul economiilor mondiale ca principala destinatie a investitiilor si ca locatie de prim rang pentru a face afaceri.

Grupul Grampet, condus de dl Gruia Stoica, este unul din cele mai importante holdinguri din Romania, cuprinzand in cadrul sau intreprinderi de prim-rang din economia romaneasca. Totodata, Grupul Grampet este unul dintre cei mai importanti jucatori regionali in domeniul transportului feroviar, desfasurandu-si activitatea in noua tari : Romania, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Germania, Ucraina si Republica Moldova. Anvergura Grupului Grampet constituie un argument forte pentru care aceasta unitate de prim rang a economiei romanesti este  capabila sa ofere soliditate relatiei Romania-Kazahstan.

Ceremonia numirii domnului Gruia Stoica in calitate de Presedinte al Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Kazahstan în Romania si al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.

October 8, 2012 - Posted by | Astana, Blackseanews Agency, Diplomacy, Diplomatie, Economia Romaniei, Economy, Educatie, European Council on International Relations, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Kazahstan, Kazakhstan, Kazakstan, Leaders, Mass media, News, Orient, Oriental Art, Piata imobiliara, Politica externa a Romaniei, Relatii Internationale, Turism, Universitati | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: