Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

RELATIA ROMANIA-KAZAHSTAN. VAZUTA DE LA BUCURESTI .

PRESEDINTELE  ROMANIEI ( 1996-2000) -EMIL CONSTANTINESCU

Ne-am adunat astazi, in cadrul unui simpozion academic si diplomatic, intitulat clarificator : Romania-Kazahstan 20 de ani de relatii diplomatice. Un parteneriat strategic pentru a analiza destinul unei relatii Romania-Kazahstan, ajunsa acum, dupa 20 de ani, la un nivel de soliditate si recunoastere bilaterala ce a indreptatit sintagma : parteneriat strategic, singurul pe care tara noastra il are in zona Asiei Centrale.

In noiembrie 2011, cand la Bucuresti s-a desfasurat Conferinta : Kazahstan 20 de ani de independenta si prosperitate. cea mai mare manifestare ( cu exceptia celei de la Washington)  desfasurata in afara granitelor Kazahstanului, pentru a marca cei 20 de ani de independenta, am avut placerea sa constat in discursul meu : Kazahstan : 20 de ani de independenta, evolutiile pozitive din aceste doua decenii de independenta : sa construiesti o tara, institutii puternice, o economie de succes, sa construiesti o noua capitala, sa contribui la siguranta generala, abandonand productia de echipament nuclear si sa devii un exportator de securitate, intr-o regiune atat de dificila precum Asia Centrala, toate sunt rezultate importante, se poate spune chiar impresionante, care ii apropie pe multi europeni de  exemplul Kazahstanului.

Am salutat totodata decizia Romaniei de a sprijini candidatura capitalei Kazahstanului : Astana, pentru organizarea Expozitiei Internationale in 2017, considerand aceasta ca o etapa necesara in restabilirea Drumului Matasii , proiect geopolitic de rezonanta pentru secolul XXI.

Astazi, cand relatia dintre Romania si Kazahstan a ajuns la un nivel de aprofundare, soliditate si dezvoltare, ce face din cele doua tari un exemplu de colaborare, nu pot decat sa sper ca prin noi eforturi culturale, academice, economice si politice, tot ceea ce s-a constituit in acesti 20 de ani va deveni un fundament pentru o relatie tot mai stransa si vom vorbi nu doar despre un parteneriat strategic, dar chiar despre un parteneriat strategic privilegiat intre tarile noastre.

Ministrul Culturii al Romaniei- Mircea Diaconu.

Mesajul central  pe care doresc sa-l transmit este decizia noastra de a continua sa folosim cultura pentru a construi punti de comunicare, de civilizatie si dialog, vom deschide ferestrele cunoasterii si vom lasa aerul puternic al prieteniei, al cooperarii sa mentina proaspata o relatie pe care cu bucurie o numim strategica : relatia Romania-Kazahstan.

Ministrul Economiei al Romaniei – Daniel Chitoiu

Dupa 20 de ani de la proclamarea independentei, Kazahstanul devine unul dintre actorii principali in relatiile economice si politice dintre Europa si Asia. Cu o populatie de peste 16 milioane de locuitori, Kazahstanul este cea de a noua tara din lume ca suprafata si face legatura terestra dintre batranul continent si zona asiatica. Drumul independentei si al trecerii catre o societate democratica si economie functionala de piata este legat de numele presedintelui Nursultan Nazarbayev, cel care a produs o serie importanta de schimbari structurale, de la organizarea alegerilor democratice, stabilirea si construirea unei noi capitale, pana la instalarea unui ritm de crestere economica semnificativ, chiar si in perioada crizei financiare globale.

PRESEDINTELE ROMANIEI ( 1990-1996 ;2000-2004) – ION ILIESCU

Lectia kazaha ar trebui sa fie studiata si replicata in tari aflate in situatii poate mai favorabile din punct de vedere al contextului economic si social, asa cum este si tara noastra, care, consider ca inca nu si-a definit intr-o maniera categorica obiectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung. Prin urmare, o mai buna apropiere si o colaborare mai stransa intre Romania si Kazahstan ar putea deschide calea unei noi abordari care sa finalizeze acest pod, deocamdata virtual, care ne poate lega si apropia.

Concluzionand , astazi, dupa 20 de ani de relatii diplomatice si economice Romania si Kazahstanul pot fi mandre de ceea ce au construit : punti de comunicare, de cooperare economica si politica menite sa ne faca sa ne intelegem mai bine , menite sa sadeasca intelegere si o lume mai buna.

Anton Caragea – Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica

Vreau să mă concentrez asupra unei sintagme ce s-a regăsit în discursurile tuturor predecesorilor mei şi care  atrage atenţia în numele chiar al manifestării ce ne uneşte astăzi : România-Kazahstan : un parteneriat strategic.

Ei bine, da , România a ştiut să fie credincioasă acestui concept şi să construiască un parteneriat strategic, ce nu pot decât să sper că va fi copiat în relaţie nu doar cu statele Asiei Centrale, dar şi cu statele din alte regiuni ale lumii.

Preşedintele Ion Iliescu şi Preşedintele Emil Constantinescu au descris amândoi clar şi cu nenumărate amănunte, importanţa şi uneori provocarile  acestui parteneriat strategic, în care ambele ţări au ştiut să îşi demonstreze prietenia şi interesul în colaborare.

Am sa menţionez  Conferinţa dedicata celor 20 de  ani de independenţă ai Kazahstanului, din noiembrie 2011, când elita intelectuală şi academică a României, sub conducerea liderilor naturali: Preşedintele Emil Constantinescu şi Preşedintele Ion Iliescu a ştiut să facă din manifestarea de la Bucureşti, a doua conferinta ca importanţă, după conferinţa de la Washington.

 O nouă dovadă a unui parteneriat care funcţionează.

Să mai menţionez că, în 24 aprilie 2012, România a ştiut din nou să dea un semnal al sprijinului pentru Kazahstan,  organizând  Expoziţia de sprijin pentru candidatura oraşului Astana la EXPO 2017.

Romania a fost astfel prima ţară europeană ce a făcut acest gest, urmată apoi de Germania, subliniez, decizia de la Bucureşti de a sprijinii Astana, drept capitală a viitorului, a EXPO 2017, a fost prima.

Am vrut doar să enumar câteva momente din ultimele luni, în care România a fost fidelă deciziei sale de a construi o relaţie strategică cu Kazahstanul , o relaţie în care vocea României se face auzită.

Sprijinind Kazahstanul la OSCE, România  a sprijinit reforma unei organizaţii europene  ce ameninţa a-şi pierde relevanţa.

Sprijinind marcarea celor 20 de ani independenţă ai Kazahstanului, România a dat un semnal de sprijin al modelului de democraţie, dezvoltare şi securitate oferit de Kazahstan şi de preşedintele Nazarbayev, regiunii şi lumii. Sprijinind Astana, drept capitală a EXPO 2017, România dă un semnal că merge inaintea noului , că sprijină şi nu se teme de transformările secolului XXI şi de creşterea rolului international al Asiei.

Poate acesta este secretul relaţiei strategice România –Kazahstan, beneficiile ei nu sunt limitate doar la cele două ţări, roadele acestei prietenii sunt oferite întregii lumi.

Fie ca relaţia strategică România –Kazahstan să continue  în viitor cu aceleaşi bune rezultate.

( fragmente din alocutiunile rostite la Conferinta Romania-Kazahstan: 20 de ani de relatii diplomatice. Un parteneriat strategic -23 mai 2012)

September 18, 2012 - Posted by | Diplomacy, Economy, Foreign policy, History, Informations, International Relation, Leaders, Mass media, News, Politics | , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: