Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

KAZAKHSTAN:MARELE UNIFICATOR- ARTICOL DE NURSULTAN NAZABAYEV – PRESEDINTELE REPUBLICII KAZAHSTAN


Kazahstanul isi dezvolta legaturile cu toate statele si cauta noi legaturi potentiale de comert si o mai stransa cooperare cu toate tarile pentru a ne atinge obiectivele comune.

La un deceniu de la crearea sa conceptul BRICS[1] , ce aduna la un loc Brazilia, Rusia, India si China si de anul trecut-Africa de Sud- a devenit o realitate in lumea politica si economica.

O previziune optimista, facuta de Goldman Sachs in 2001, a fost mult depasita de realitati.

 In ultimii zece ani, tarile BRICS au contribuit cu peste 10 trilioane de dolari la Produsul Intern Mondial, ajungand sa echivaleze 80% din economiile Grupului G7.

Banca Mondiala estimeaza ca Brazilia, Rusia, India si China vor fi responsabile pentru 30% din productia mondiala, pana in 2015.

Astazi, in aceste timpuri de criza economica, cei 5 ″fantastici″ ai BRICS  continua sa arate impresionante rate de crestere economica, contrastand cu fostele economii de prim rang, acum lovite de criza datoriilor.

Tarile in curs de dezvoltare, cu un dinamism extraordinar, au devenit un actor cheie in cresterea economica globala. Combinandu-si eforturile aceste tari ar trebui sa aiba o contributie majora la refacerea economiei mondiale.

Cred ca tara mea-Kazahstanul, una din cele trei economii cu cea mai mare rata a dezvoltarii in 2011, este gata sa contribuie la acest proces.

In cei 20 de ani de la independenta am construit o economie eficienta, ce a crescut in aceasta perioada de peste 12 ori. Suntem una din putinele tari capabile sa isi asigure necesitatile interne si in aceeasi masura sa dezvoltam potentialul de export al economiei noastre.

Legaturi politice si comerciale in permanenta dezvoltare.

Trebuie sa notam ca la granitele Kazahstanului sunt doua caramizi importante in zidul BRICS –Rusia si China. Aceste doua tari sunt totodata parteneri politici si comerciali esentiali ai tarii noastre si avem acorduri de parteneriat strategic cu ambele state.

Legaturile noastre comerciale cu India si Brazilia se dezvolta rapid la randul lor.

In ultimul an balanta comerciala a Kazahstanului cu cele cinci state BRICS a ajuns la 46 miliarde de dolari. In opinia mea , una din cele mai promitatoare zone ale cooperarii Kazahstan-BRICS, este potentialul fantastic al colaborarii in probleme ale alimentatiei si energiei.

Este mai important ca niciodata sa continuam cu o politica de deschidere si de egalizare a ratelor de crestere economica prin integrare economica mutual-benefica. Ca stat, Kazahstanul sprijina aspiratiile membrilor BRICS de a diversifica sistemul economic global si de a  construi o lume tranparenta, democratica si multipolara.

Din nefericire, formatele de genul G20 si G8 sau dovedit a fi putin eficiente. Este ingrijorator ca intreaga comunitate internationala nu este inca gata sa inceapa discutiile pentru a concepe un plan anti-criza global.

Propun sa crestem radical numarul participantilor la cautarea solutiilor la criza economica globala. Propun ca sa numim noua platforma de comunicare drept proiectul G-Global.

La initiativa noastra , un nou mecanism functional pentru sistemul financiar mondial si o singura valuta mondiala sunt acum pe planseta de lucru.

Localizat in inima Eurasiei, Kazahstanul intelege si impartaseste responsabilitatile sale pentru dezvoltarea durabila si consistenta a intregului continent.

De la inceput Kazahstanul a decis sa dedice  vastele sale resurse naturale pentru a imbunatatii   nivelul de trai al tuturor cetatenilor sai.

Educatia si asistenta sociala au fost intotdeauna principalele noastre prioritati pentru a ne asigura dezvoltarea.

 Ca o rezultanta , dupa 1994, venitul national pe cap de locuitori a crescut de peste 12 ori. Rata alfabetizarii este acum in Kazahstan de 100% ,in timp ce somajul ramane in mod constant extrem de scazut.

Inca din cele mai vechi timpuri, Kazahstanul a fost zona de intalnire a intregii lumi, ca parte a Drumului Matasii.

 Negustori vorbind nenumarate graiuri au traversat teritoriul nostru de a lungul secolelor, transportand pietre pretioase, mirodenii si aur, de la bazarele Asiei la pietele Europei.

Astazi Kazahstanul se bucura de relatii armonioase intre cele 130 de grupuri etnice si cele 40 de religii ce se gasesc pe teritoriul sau- o caracteristica izvorand din istoria sa, dar si o reflexie a angajamentului nostru pentru a asigura bunele relatii intre comunitatile etnice si religioase.

Am constituit Adunarea Popoarelor din Kazahstan, o institutie eficienta pentru interactionarea diverselor grupuri etnice care alcatuiesc populatia noastra. Congrese internationale ale liderilor religiilor mondiale si traditionale se desfasoara cu regularitate in tara noastra.

 

Kazahstanul sustine aspiratiile statelor membre BRICS de a diversifica sistemul economic global si de a construi o lume mai democratica,mai  deschisa si multipolara.

In 2010   Kazahstanul a fost mandru sa conduca, in calitate de Presedinte, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa  si sa gazduiasca prima intalnire la nivel inalt a grupului, in ultimii 11 ani, in capitala noastra, Astana.

In acest an, Kazahstanul conduce Organizatia pentru Cooperare Islamica  si spera sa creeze o platforma pentru o mai buna intelegere intre natiunile predominant islamice si restul lumii.

                 

Impulsionand cooperarea internationala    

Am dezvoltat o politica externa bine echilibrata – deschisa dialogului cu nenumarate tari- si am creat noi organizatii pentru a promova cooperarea, inclusiv Conferinta pentru Interactiune si Masuri de Crestere a Increderii, cuprinzand 24 de natiuni.

Multumita suceselor noastre economice, Kazahstanul sa transformat dintr-un stat primitor de asistenta umanitara  intr-un stat ce ofera asistenta umanitara, am oferit astfel de ajutor unor state precum Kirgystan, Afganistan si Somalia.

Agentiile de credit internationale au crescut permanent statutul Kazahstanului. Banca Mondiala ne considera intre primele 50 de tari, cu un climat favorabil pentru afaceri. La fel ca economia statelor membre BRICS si economia noastra, prin modul de constructie, se modernizeaza si se diversifica de la dependenta initiala fata de petrol, la diversificarea actuala, bazata pe agricultura, productie industriala si telecomunicatii.

Ca lider al tarii mele, ce si-a sarbatorit a 20-a aniversare a independentei anul trecut, am solicitat intotdeauna liderilor mondiali sa aiba un dialog deschis si sa participe la un efort comun de a construi  o arhitectura financiara globala, mai justa si de a intari pacea si securitatea la nivel mondial.

Acum 20 de ani   am luat, de buna voie, o decizie cu impact pe termen lung, renuntand la cel de al 4-lea arsenal de arme nucleare din lume si am inchis poligonul de testare nucleara de la Semipalatinsk si am pus astfel bazele povestii noastre de succes.

Am pus bazele si am implementat ideea stabilirii unei Zone Libere de Arme Nucleare in Asia Centrala.

Adresandu-ma Summitului Global al Securitatii Nucleare, desfasurat la Washington in 2010, am subliniat din nou importanta de a folosi exemplul nostru, pe masura ce dorim sa extindem numarul zonelor libere de arme nucleare din intreaga lume.

Construind viitorul impreuna.

Sunt sigur ca prin vointa politica si prin angajament general vom gasi o solutie comuna la cele mai presante probleme ale lumii actuale, in beneficiul umanitatii.

Sunt convins ca refacerea economiei mondiale si o noua traiectorie a cresterii economice va anunta o transformare sistematica si de amploare.

Astazi tarile cu cea mai rapida rata a cresterii economice au o reala oportunitate de a devenii forta conducatoare, ce scoate economica mondiala din criza fara sfarsit in care se zbate.


[1] BRICS-alianta economica unind Brazilia, India, China, Africa de Sud de unde si denumirea de BRICS-totodata in limba engleza BRICS inseamana si caramizi ceea ce da nastere unui joc de cuvinte conform caruia tarile membre ale BRICS ar fi caramizile ce construiesc noua economie mondiala

Advertisements

September 18, 2012 - Posted by | Diplomacy, Economy, Foreign policy, History, Informations, International Relation, Leaders, Mass media, News, Politics | , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: