Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

Kazahstanul ofera numai vesti bune si realizari impresionante ! ne declara Excelenta Sa Talgat Kaliyev-Insarcinatul cu Afaceri al Kazahstanului in Romania.

Excelenta, Romania si Kazahstan-ul au sarbatorit in luna iulie 20 de ani de relatii diplomatice neintrerupte, cum apreciati acesti 20 de ani  de colaborare si prietenie intre popoarele noastre ?                                 

Astazi, intre Romania si Kazahstan exista o unitate de vederi politice, o comunitate de agenda politica si economica si un sustinut dialog la toate nivelurile.

Ambasadorul Kazahstanului Talgat Kaliyev la Conferinta Academica si Diplomatica: ROMANIA-KAZAHSTAN:20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE

In aceasta nota putem nota dialogul politic dinamic, dezvoltarea schimburilor bilaterale si a comunicarii inter-umane si coordonarea intre cele doua tari in cadrul Natiunilor Unite, OSCE si a altor organisme internationale.

Aceste succese si imbunatatirea comunicarii intre cele doua tari pot fi dovedite cu nenumarate exemple : sprijinul oferit de Kazahstan, Romaniei, pentru preluarea presedintiei OSCE in 2001 , alegerea ca membru ne-permanent in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in 2003 , suportul oferit de Romania, Presedintiei Kazahstanului la OSCE ( Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) etc.

Intensificarea dialogului bilateral ofera posibilitatea imbunatatirii cooperarii in probleme precum : stabilitatea regionala, cooperarea economica, cresterea volumului schimburilor etc.

In aceasta directie, Kazahstanul si Romania intentioneaza sa dezvolte si aspecte non-militare ale securitatii precum : prevenirea amenintarilor la adresa pacii, lupta contra extremismului, a terorismului, crimei organizate, a traficului uman si a traficului de droguri.

Bucurestiul da o dimensiune strategica relatiei cu Kazahstanul si asta ne bucura , de fiecare data cand prietenii nostrii romani vorbesc despre relatia strategica Romania-Kazahstan pentru noi aceasta este o dovada a seriozitatii si un imbold pentru a muncii impreuna pentru dezvoltarea acestei relatii .

Elementele de baza ale relatiei economice Kazahstan-Romania sunt : energia, metalurgia, transportul, logistica, industria usoara, industria constructoare de masini etc.

Trebuie sa mai mentionez si ca Republica Kazahstan este unul din cei mai mari investitori straini in Romania. Continuarea investitiilor in Romania este planificata. In plus vreau sa mentionez, pentru cititorii dvs. ca aceasta investitie este cea mai mare investitie a Kazahstanului pe teritoriul Uniunii Europene.

Cum intentionati  sa marcati acesti 20 de ani relatii diplomatice ?

Deja in 23 mai 2012 o Conferinta Academica reunind elita diplomatica si academica a Romaniei a transmis un mesaj de solidaritate cu Kazahstanul si de constructie a unei relatii strategice bilaterale, ce alte evenimente de rasunet pregatiti ?

 

Ambasadorul Talgat Kaliyev la Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI.

Pentru mine, Conferinta  din 23 mai 2012, prin mesajul de solidaritate si prietenie dintre Romania si Kazahstan oferit de presedintii Romaniei : Ion Iliescu si Emil Constantinescu, de ministerele economiei si culturii si de intreaga elita academica si diplomatica a Romaniei a fost un moment extrem de important.

Impresionanta conferinta din 23 mai 2012 a fost totodata un moment propice pentru a enumera principalele etape ale relatiei bilaterale : sustinerea de catre Romania a Presedintiei Kazahe la OSCE in 2010, organizarea la Bucuresti a conferintei din februarie 2010, ce a reunit elita academica a Europei in sustinerea agendei de reformare a OSCE de catre Kazahstan, participarea Romaniei la Summit-ul de la Astana ce a consfintit succesul reformei kazahe si care a fost totodata prima reuniune dupa 11 ani la nivel inalt a OSCE etc.

Am fost la fel de placut impresionat de marcarea celor 20 de ani de independenta ai Kazahstanului, in decembrie 2011, conferinta gazduita la cel mai inalt nivel in Romania.

Anul acesta a fost si va continua sa fie dens in evenimente ce vor  marca relatia bilaterala.

As enumera pana acum expozitia : Astana –Capitala viitorului, vizitata de peste 18.000 de oameni, ce a permis romanilor sa cunoasca principalele minuni arhitecturale ale capitalei noastre precum : turnul Baiterek, turnurile ministeriale, Piramida pacii a celebrului arhitect britanic Norman Foster, podurile de pe Ishym, moscheea Nur Astana si nenumarate alte monumente impresionante ce fac din orasul nostru o minune arhitectonica.

Totodata, in cadrul expozitiei, reprezentantii Parlamentului Romaniei au anuntat sustinerea lor oficiala pentru gazduirea de catre Astana a Expozitiei Universale din 2017, un moment ce impulsioneaza suplimentar relatia bilaterala.

Ati mentionat deja conferinta din 23 mai 2012, in care intreaga elita academica si diplomatica a tarii dvs. a fost alaturi de noi in marcarea festiva a celor 20 de ani de relatii diplomatice, eveniment ce a reprezentat un alt moment deosebit al mandatului meu si al relatiei bilaterale.

Vom avea si alte momente importante in acest an: inca din luna aprilie 2012 s-a anuntat oficial ca o strada din Bucuresti va purta numele capitalei Kazahstanului , Astana.

Vom sarbatorii acesta realizare cu o noua expozitie. Apoi vom avea in luna septembrie primul Forum economic Romania – Kazahstan, in care vom prezenta mediul de afaceri din Kazahstan si vom invita partea romana sa profite de climatul  favorabil investitiilor straine din tara noastra.

Deci o agenda diplomatica densa, la care voi mai adauga ca vom avea anul acesta primele filme produse de cinematografia kazaha ce vor fi difuzate la televiziunile din Romania  si care vor familiariza publicul romanesc  cu realizarile cinematografiei din Kazahstan .

Kazahstanul a implinit la randul sau 20 de ani independenta si realizari extraordinare anul trecut, cum apreciati   evolutia tarii dvs. in urmatoarea perioada ?

As mentiona pe scurt cateva realizari extraordinare ale acestei perioade: construirea unui stat modern, a unei armate nationale, a unei societati democratice, ce reuneste in armonie 40 de religii si 130 de nationalitati.

Am realizat o economie nationala puternica si diversificata, care in 2011 a fost intre primele trei economii din lume ca rata a cresterii economice, am trecut la moneda nationala-tenghe, am asigurat o crestere a nivelului de trai de 12 ori in aceasta perioda si avem cea mai scazuta rata a somajului.

Avem un lung sir de reusite democratice si reforme de succes, ce au facut din tara noastra o societate deschisa, avem observatori internationali la toate alegerile noastre si mii de observatori interni, toti asigurand o deschidere democratica si o transparenta a sistemului nostru politic.

In ultimii 20 de ani poporul kazah a muncit unit si din greu, pentru a avea o natiune stabila, multiculturala, cu o economie puternica si sa aiba un nivel de trai in rapida crestere si servicii publice in permanenta imbunatatire.

Tot in acesti 20 de ani Kazahstanul a devenit tot mai mult o punte intre Est si Vest. Societatea civila creste si progresam constant in directia reformelor democratice.

Dupa statisticile Bancii Mondiale, Kazahstanul este o tara mediu dezvoltata. Construind o clasa de mijloc cu venituri in crestere, le-am oferit cetatenilor implicarea in propria societate.

In urmatoarea perioada Kazahstanul pregateste noi realizari uimitoare : gazduirea Expo 2017 la Astana, pentru care realizam investitii masive si in care ne dorim sa prezentam lumii importanta de a pregatii de pe acum energia viitorului:folosind  energia vantului, hidro-energia si energia solara.

Apoi refacem Drumul Matasii, in varianta moderna, cu o sosea de peste 4.000 de kilometri, care va lega bogatiile Chinei de piata Europei, apoi un program ambitios de modernizare a sistemului bancar, care sa faca din Kazahstan o putere financiara regionala.

Rezumand planurile noastre intr-o fraza : din Kazahstan trebuie sa fiti pregatiti sa auziti numai vesti bune si realizari impresionante in urmatoarea perioada.

Advertisements

September 18, 2012 - Posted by | Diplomacy, Economy, Foreign policy, History, Informations, International Relation, Leaders, Mass media, News, Politics

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: