Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

KAZAHSTAN-LEOPARDUL ASIEI CENTRALE

Lucrarea Kazahstan-Leopardul Asiei Centrale, a profesorului universitar Anton Caragea, ofera publicului din Romania posibilitatea rara de a patrunde intr-o lume indepartata si putin familiara : lumea Asiei Centrale.

Din nefericire acest spatiu extrem de complex si interesant este putin explorat in literatura de specialitate din Romania. Acum insa profesorul Anton Caragea, un eminent istoric si diplomat,  ne ofera prin lucrarea sa un ghid istoric, cultural si politic de exceptie, purtandu-ne de a lungul a aproape doua  milenii de istorie a Asiei Centrale vazuta prin prisma Kazahstanului.

Cartea Kazahstan –Leopardul Asiei Centrale, permite cititorului sa descopere fascinatia si bogatia civilizatiei scitice, splendoarea imperiilor  ridicate in jurul Otrarului sau Tarazului, ridica valul de pe epopeea hanatelor kazahe , tragediile epocii sovietice sau renasterea remarcabila a Kazahstanului de astazi.

 Interesant este ca lucrarea ne ofera posibilitatea de a participa ca cititori avizati la istoria recenta a Kazahstanului cuprinzand  constructia noii capitale : Astana, aparitia unui nou stat pe harta lumii-Kazahstan si enormul efort al presedintelui Nursultan Nazarbayev  de a-l pune pe harta marilor state ale lumii, totul este prezentat alert, documentat si interesant, facand din aceasta lucrare o aparitie editoriala de exceptie a ultimilor ani.

In final, pentru cititorul iubitor de aspecte practice, lucrarea are de ce sa fie din nou mai mult decat multumitoare : capitole dedicate  turismului, informatiilor economice si politice si un ghid practic ce ne prezinta Kazahstanul din punct de vedere al culturii si resurselor naturale, regiune dupa regiune si oras dupa oras. Toate informatiile sunt prezentate accesibil, unind lectura a sute de carti si documente intr-o lucrare ce devine un ghid esential , de nedespartit, pentru toti cei ce vor sa cunoasca  o regiune de viitor a omenirii : Kazahstanul si Asia Centrala.

Pentru a incheia nu pot decat sa adresez acestei frumoase lucrari de inalta eruditie sa aiba cititorii pe care ii merita si daca latinii au dreptate ca fiecare carte are soarta ei, fie ca soarta acestei carti sa fie buna si sa ajunga in mainile a cat mai multi cititori si sa deschida poate o scoala romaneasca de cunoastere a istoriei Asiei Centrale.

Dr. Mircea Constantinescu-Academia Diplomatica Europeana

May 21, 2012 - Posted by | Astana, Blackseanews Agency, Diplomatie, Economia Romaniei, Educatie, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Islam, Kazahstan, Mass media, Orient, Oriental Art, Politica externa a Romaniei, Travel, Turism, UNESCO Heritage List, Universitati | , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: