Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

EXPOZITIA ASTANA-CAPITALA VIITORULUI EXPRIMA SPRIJINUL ROMANESC PENTRU ORGANIZAREA EXPO 2017 IN CAPITALA KAZAHSTANULUI

In data de 24 aprilie 2012, in cadrul somptuos oferit de Palatul Muzeului de Geologie, a avut loc deschiderea oficiala a expozitiei de sprijin pentru candidatura orasului Astana la EXPO 2017: ASTANA-CAPITALA VIITORULUI .

Ceremonia de deschidere a beneficiat de prezenta membrilor Parlamentului si Guvernului  Romaniei , de prezenta Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si a nenumarati diplomati, academicieni si oameni de cultura.

Ceremonia de deschidere a EXPOZITIEI ASTANA-CAPITALA VIITORULUI beneficiat de prezenta membrilor Parlamentului si Guvernului  Romaniei , de prezenta Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si a nenumarati diplomati, academicieni si oameni de cultura.

In cuvantul sau de deschidere, prof.dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica,  a subliniat ca Expozitia Astana-Capitala Viitorului este destinata a exprima sprijinul oficial al Parlamentului si Guvernului Romaniei pentru relatia strategica Romania-Kazahstan si pentru candidatura orasului Astana ca organizator al EXPO 2017.

Astana trebuie sa fie gazda EXPO 2017, deoarece este capitala din Asia Centrala ce cunoaste cea mai rapida crestere demografica si economica, este simbolul schimbarii geopolitice ce pune Asia in centrul dezvoltarii economice si politice mondiale si beneficiaza de vointa politica si de un buget de 20 de miliarde de euro pentru desfasurarea expozitiei in cele mai bune coditii.

Alegerea Astanei este alegerea practica, de bun simt si de succes a concluzionat prof.dr.Anton Caragea.

Deputatul Viorel Palasca, Presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Romania-Kazakhstan

La randul sau deputatul Viorel Palasca, Presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Romania-Kazakhstan, a transmis sprijinul Parlamentului pentru alegerea Astanei: ″va asigur de tot sprijinul nostru, de altfel unul traditional, pentru ca orasul Astana sa capete o noua si meritata recunoastere internationala odata cu organizarea Expozitiei Internaţionale din 2017 intr-o capitala moderna, dinamica ce imbină intr-o manieră exceptionala valorile arhitectonice si mai ales prezinta spiritul creator si novator al locuitorilor Republicii Kazahstan″.

In final deputatul a adresat cele mai calde aprecieri pentru E.S Talgat Kaliyev, Insarcinatul cu Afaceri al Kazahstanului in Romania  si pentru E.S. prof.dr.Anton Caragea, Director IRICE pentru organizarea impecabila a acestui important eveniment bilateral.

Deputatul Ahmet Aledin , Vice-Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Cultura

Deputatul Ahmet Aledin , Vice-Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Cultura a exprimat sprijinul general de care Kazakhstanul si candidatura Astanei se bucura in Parlament. Puterea si opozitia laolalta fiind de acord asupra dezvoltarii relatiei strategice Romania-Kazahstan.

Senatorul Trifon Belacurencu a adresat cuvantul de salut al Senatului Romaniei

Senatorul Trifon Belacurencu a adresat cuvantul de salut al Senatului Romaniei apreciind ca: Decizia Romaniei de a sprijinii candidatura orasului Astana pentru EXPO2017 este doar un episod al acestei relatii de colaborare si prietenie. Totodata si domnia sa a exprimat aprecierea inaltului for pentru eforturile desfasurate de Insarcinatul cu Afaceri al Kazahstanului-Talgat Kaliyev si prof.dr.Anton Caragea director IRICE in desfasurarea acestui extraordinar eveniment.

  Ceilalti vorbitori au exprimat sprijinul hotarat in dezvoltarea relatiei bilaterale Romania-Kazahstan si in sprijinirea tuturor initiativelor bilaterale de dezvoltare a dialogului.

Pe aceasta linie sau inscris Sali Negiat-Secretar de stat al Guvernului Romaniei, prof.dr.Mircea Constantinescu-Director Academia Diplomatica Europeana si alti demnitari prezenti.

Un moment special a fost discursul primarului Nicoale Ontanu, ce a anuntat decizia oficiala de a numi o strada din Bucuresti cu numele Astana, decizie salutata cu spectaculoase aplauze de cei prezenti.

La fel de calduros a fost primita scrisoarea Presedintei Comisiei de Cultura Raluca Turcanu, anuntand  decizia sa de-a contribui la dezvoltarea relatiei bilaterale Romania – Kazahstan.

Excelenta Sa Dl. Talgat Kaliyev –Insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania

In final Excelenta Sa Dl. Talgat Kaliyev –Insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania s-a exprimat, plin de autentica emotie, la vederea solidaritatii si respectului cu care Kazahstanul este privit in Romania de cele mai inalte autoritati, dar si de intreaga populatie.

Aceasta solidaritate si dorinta de a construi o relatie de succes sunt garantia ca intre cele doua tari dialogul se va dezvolta si relatia politica perfecta de astazi si investitiile de 3 miliarde de dolari ale Kazahstanului in Romania nu sunt decat un inceput.

Multumind pentru sprijinul acordat candidaturii Astanei la EXPO 2017, dl. Talgat Kaliyev a prezentat un film despre eforturile extraordinare depuse de Astana pentru a gazdui expozitia internationala in cele mai bune conditii, apreciind ca EXPO 2017 la Astana va fi un succes deosebit.

La finalul manifestarii oaspetii au putut sa admire nestingheriti 20 de tablouri uriase, reprezentand minunile arhitectonice ale capitalei Kazahstanului: Astana si sau putut delecta cu un urias tort botezat Astana in onoarea gazdei EXPO 2017 si cu sampanie rara de patrimoniu, adusa special pentru aceasta ocazie.

Expozitia a fost transmisa de 6 posturi de televiziune ( TVR Cultural, TVR Info, TVR 1, National TV, N24 Plus si Travel Mix ) si oglindita in zeci de articole de presa, marturie suplimentara a prestigiului extraordinar de care Kazahstanul se bucura in societatea romaneasca.

Expozitia ASTANA-CAPITALA VIITORULUI , cel mai important eveniment cultural din Romania anului 2012, a ramas deschisa intre 23 si 27 aprilie 2012 fiind vizitata de peste 18.000 de bucuresteni, marturie a viului interes nascut de capitala Kazahstanului.

Dintre zecile de reprezentanti diplomatici prezenti la ASTANA-CAPITALA VIITORULUI am selectat cativa, dar le multumim tuturor pentru prezenta:

Ambasadorul Braziliei Excelenta Sa Raymundo Santos Rocha MAGNO

Ambassadorul Irak-ului- CEL MAI BUN AMBASADOR ACREDITAT IN ROMANIA PENTRU ANUL 2011 E.S.Mohammed Saeed AL-SHAKARCHI  prezent la  EXPOZITIA ASTANA

Reprezentantul Ambasadei Turkmenistanului inconjurat de delegatia Ministerului Culturii

Ambasadorii  Irak-ului E.S. Mohammed Saeed AL-SHAKARCHI si ai Malaeziei E.S. Mohd Fareed ZAKARIA

 Opt inalti demnitari ai Romaniei isi exprima sprijinul pentru relatia strategica Romania-Kazakhstan

E.S. Ambasadoarea Venezuelei Zulay Coromoto Prieto de Rodriguez

Ambasadorii Braziliei, Chile si Venezuela

Ambasadorii Kazahstanului, Irak-ului si Venezuelei taie Tortul ASTANA

May 1, 2012 - Posted by | Astana, Blackseanews Agency, Diplomatie, Economia Romaniei, Educatie, European Council on International Relations, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Islam, Kazahstan, Kazakhstan, Kazakstan, Mass media, News, Nursultan Nazarbayev, Orient, Politica externa a Romaniei, Relatii Internationale, Turism, Universitati | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments

  1. […] Kazahstanul a mai obtinut si organizarea Expozitiei Mondiale 2017, prezentand cel mai ambitios proie…. […]

    Pingback by DELEGATIA ROMANEASCA VA MONITORIZA ALEGERILE DIN KAZAHSTAN-26 APRILIE 2015 « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | April 20, 2015

  2. […] Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului-Erlan Idrissov medaliat pentru rolul sau in promovarea… […]

    Pingback by MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL KAZAHSTANULUI MEDALIAT PENTRU PROMOVAREA RELATIEI CU ROMANIA « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | May 26, 2015

  3. […] Printre realizări putem aminti mutarea capitalei Kazahstanului, găzduirea Summit-ului OSCE de la Astana și Congresul al liderilor lumii și religiilor tradiționale, succesul echipei naționale la Olimpiada din Londra din 2012, și câștigarea dreptului de a găzdui EXPO 2017 in Astana. […]

    Pingback by Hanatul Kazah – o creație măreață a civilizației nomade de Daulet Batrashev, Ambasadorul Kazahstanului in Romania « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | October 14, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: