Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ROMANIA-KAZAHSTAN : O RELATIE STRATEGICA

In data de 19 martie 2012 a avut loc intrevederea protocolara intre Prof.dr.Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica  si  Excelenta Sa Dl Talgat Kaliyev – Insarcinat cu Afaceri  al Republicii Kazahstan in Romania.

 

Prof.dr.Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica  si  Excelenta Sa Dl Talgat Kaliyev – Insarcinat cu Afaceri  al Republicii Kazahstan in Romania

Prof.dr.Anton Caragea a prezentat felicitarile sale  cu ocazia inceperii mandatului domnului Talgat Kaliyev si cu ocazia ridicarii misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan la rangul de ambasada, doua momente graitoare pentru dimensiunea strategica a relatiei bilaterale.

Totodata Prof.dr. Anton Caragea a apreciat ca relatia strategica dintre Romania si Kazahstan este extrem de solida si bazata pe o larga arie de interese comune: legaturi  economice ample, un dialog politic consistent si permanent si o legatura sufleteasca ce face din relatia Romania-Kazahstan un model in regiune.

Practic relatia intre Romania si Kazahstan se constituie intr- un exemplu pentru relatia intre Romania si Asia Centrala .

In ultimii ani dialogul bilateral a cunoscut o amploare extraordinara ceea ce obliga la continuarea acestuia si la dezvoltarea a noi si noi arii de cooperare.

Excelenta Sa  Domnul Talgat Kaliyev a apreciat incurajarile venite din partea Prof.dr.Anton Caragea  si a apreciat ca viziunea din partea Kazahstanului este similara : Romania isi ocupa economic, cultural si politic locul privilegiat in relatia cu Kazahstanul.

Initiativele bilaterale, modul deosebit in care Romania a sprijinit cu actiuni ample si concrete mandatul de succes al Kazahstanului la Presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ( OSCE) si apoi organizarea grandioasa a Aniversarii celor 20 de ani de Independenta ai Kazahstanului au fost momente marcante ale acestei relatii.

Dialogul a continuat pe teme concrete, de analiza a relatiilor economice , politice si culturale intre cele doua tari si a metodelor practice de dezvoltare a acestora in viitor.

Programe concrete vizand sustinerea de catre Romania a candidaturii capitalei Kazahstanului- Astana pentru EXPO 2017 si pentru marcarea celor 20 de ani de relatii diplomatice bilaterale au fost discutate si stabilite facand din anul 2012- Anul Kazahstanului in Romania.

Dialogul a pus bazele  unei mandat de succes pentru dezvoltarea relatiei intre Romania si Kazahstan si promite continuarea unei directii de actiune diplomatica de succes a Romaniei.

Advertisements

March 28, 2012 - Posted by | Blackseanews Agency, Diplomatie, Eastern Europe, Economia Romaniei, Educatie, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Islam, Kazahstan, Mass media, News, Politica externa a Romaniei, Relatii Internationale, Turism, Universitati | , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: