Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ROMANIA-MAROC : CONSTRUIND O NOUA RELATIE

In data de 8 Martie 2012 a avut loc intrevederea protocolara,  de prezentare, intre Prof.dr.Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica  si d-na  Faouz El Achchabi, Ambasador al Regatului Maroc in Romania.

Prof.dr.Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica  si d-na  Faouz El Achchabi, Ambasador al Regatului Maroc in Romania

Prof.dr.Anton Caragea a prezentat felicitarile sale,  cu ocazia inceperii mandatului doamnei Faouz El Achchabi,  apreciind ca intre Romania si Maroc exista o lunga istorie de cooperare economica si politica si o  larga arie de interese comune, menite a garanta o buna intelegere intre cele doua tari.

Relatia intre Romania si Maroc are posibilitatea de a fi un exemplu, pentru construirea unei zone de schimburi culturale si economice intre Romania si Nordul Africii.

Daca, in ultimii 15-20 de ani, dialogul bilateral a stagnat, acum exista momentul propice pentru reluarea acestuia si ridicarea lui la nivelul asteptarilor celor doua popoare, deoarece exista atat vointa politica bilaterala cat si cadrul economic necesar acestei dezvoltari.

Excelenta Sa  D-na. Faouz El Achchabi  a apreciat incurajarile venite din partea Prof.dr.Anton Caragea  si a apreciat ca viziunea din partea marocana este similara : Romania trebuie sa isi preia economic, cultural si politic locul privilegiat in relatia cu Marocul .

Dialogul a continuat pe teme concrete, de analiza a relatiilor economice, politice si culturale dintre cele doua tari si a metodelor practice de dezvoltare a acestora in viitor.

Principalele teme au vizat dezvoltarea cooperarii turistice bilaterale, mai buna exploatare a potentialului turistic marocan, organizarea de calatorii de informare pentru principalii operatori turistici interesati de explorarea  posibilitatilor oferite de industria turistica din Maroc, descoperirea potentialului imobiliar al Marocului si relansarea schimburilor culturale bilaterale.

Totodata s-a discutat posibilitatea realizarii unui sir de evenimente academice menite sa marcheze cei 50 de ani de relatii diplomatice bilaterale, dar care sa si prezinte publicului romanesc progresele democratice si economice inregistrate de  Maroc in ultimii ani.

Dialogul a pus bazele  unei mandat de succes pentru dezvoltarea relatiei intre Romania si Maroc  si promite relansarea unei directii de actiune diplomatica a Romaniei spre zona Africii de Nord .

March 11, 2012 - Posted by | Comunitatea Musulmana din Romania, Diplomatie, Economia Romaniei, Educatie, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Mass media, News, Relatii Internationale, Siria, Turism, Universitati | , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: