Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ALEGERILE DIN KAZAHSTAN SE ANUNTA A FI ECHIDISTANTE SI CORECTE

In data de 28 martie 2011 , Comisia de Pregatire a Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din Kazahstan a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica ( IRICE ), a prezentat publicului Raportul Preliminar de Monitorizare a Pregatirilor  pentru Alegerile Prezidentiale din Kazahstan.

Profesor Dr. Anton Caragea , directorul IRICE  a prezentat principalele elemente constitutive ale raportului : Legea Electorala a Kazahstanului , activitatile Comisiei Electorale a Kazahstanului si informatii privind reflectarea in mass media a alegerilor si prezenta observatorilor internationali si interni in cadrul alegerilor din aprilie 2011.

Profesor dr. Anton Caragea conducand delegatia romaneasca de monitorizare a alegerilor din Kazahstan-august 2007 cu Presedintele Comisiei Electorale Centrale din Kazahstan

Raportul preliminar de evaluare a pregatirilor pentru alegerile prezidentiale concluzioneaza : ″Guvernul Kazahstanului a reusit sa asigure un climat deschis si onest , cu oportunitati egale de exprimare pentru toti candidatii si cu prezenta mass mediei locale si a observatorilor internationali  si interni si consideram masurile preliminare ca fiind in consonanta cu legile internationale si cu prevederile electorale si apreciem ca natura democratica a procesului electoral din Kazahstan  este evidenta″.

O sustinere clara a pregatirilor pentru alegerile din Kazahstan, de natura a asigura o competitie electorala deschisa si transparenta , este concluzia raportului preliminar al   Comisiei de Pregatire a Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din Kazahstan a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.

In baza acestui raport  Profesor Dr. Anton Caragea a acceptat sa conduca o misiune de monitorizare a Alegerilor Prezidentiale din Kazahstan.

Aceasta este a opta misiune de acest fel si a doua in Kazahstan, toate fiind misiuni indeplinite cu succes si in sase dintre aceste misiuni raportul final fiind acceptat ca document si evaluare  europeana  .

In 2007 o delegatie a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a supervizat alegerile pentru Madjilis ( Camera Deputatilor in Parlamentul din Kazahstan ) din august 2007 cu un important succes , sprijinind procesul democratic din Kazahstan .

″Nu acceptam astfel de misiuni de monitorizare daca nu avem incredere in dorinta statului organizator de a respecta valorile fundamentale ale procesului democratic″, a declarat profesorul Anton Caragea  directorul IRICE.

Sprijinul si implicarea Romaniei in sprijinirea procesului democratic din Kazahstan reprezinta o dorinta de cooperare pe termen lung si decizia Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica de a strange relatiile romano-kazahe este ferma , a mai declarat profesorul Anton Caragea.

Romania a stat alaturi de Kazahstan in 2010, cand Kazahstanul a avut Presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa  si noi am organizat Conferinta OSCE de la Bucuresti . Presedintia Kazaha,  unde am trimis un mesaj public catre comunitatea internationala de sustinere si de incredere in succesul Presedintiei Kazahstanului la OSCE, succes care s-a adeverit si a fost recunoscut ca atare.

Astazi transimtem un nou mesaj : Kazahstanul este in plin proces democratic , construieste alegeri libere si transparente si ofera poporului kazah  sansa clara de a alege si a-si exprima opiniile intr-o maniera deschisa .

Angajamentele de pregatire a alegerilor in mod democratic au fost respectate  de catre autoritatile kazahe   si noi vom fi la fata locului sa monitorizam si ultimii pasi ai alegerilor : ziua alegerilor si rezultatele finale , a declarat profesor Dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica

Advertisements

March 28, 2011 - Posted by | Blackseanews Agency, Diplomacy, Diplomatie, Eastern Europe, Ecology, Economia Romaniei, Economy, Educatie, Environment, European Council on International Relations, Foreign policy, G20 Summit, History, Informations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Islam, Kazahstan, Leaders, Mass media, News, North Atlantic Treaty Organization, Nursultan Nazarbayev, Open Letter, Orient, OSCE-Organisation for Security and Cooperation in Europe, Politics, Romanian economy, Romanian Foreign Policy, Russian Affairs, United Nations Global Compact, United States | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. […] romanesti au monitorizat procesele electorale din cadrul alegerilor parlamentare din 2008 si 2012 si a alegerilor prezidentiale din 2011, desfasurate in […]

    Pingback by DELEGATIA ROMANEASCA VA MONITORIZA ALEGERILE DIN KAZAHSTAN-26 APRILIE 2015 « Centrul Diplomatic/Diplomatic Center | April 20, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: