Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

La Ashgabat, Vasile Vlasin a primit multumiri din partea poporului turkmen

In perioada 21-26 februarie, Vasile Vlasin a efectuat o vizita oficiala in Turkmenistan, unde, invitat fiind de presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov, a rostit un discurs-cheie in cadrul Conferintei Internationale ”Origin of Turkmen People and Development of World Culture” (la care au participat cateva sute de lideri de opinie din 37 de tari ale lumii) si a avut o serie de intalniri cu decidenti ai statului turkmen.

Vasile Vlasin-reprezentantul cultural al IRICE rostind emotionantul discurs : Trecutul si Viitorul poporului Turkmen.

In dimineata primei zile de sedere in Asgabat, desi conditiile climatice erau defavorabile (neasteptat de frig pentru aceasta perioada a anului), consilierul municipal a tinut sa mearga la Nisa (vechea capitala a Imperiului Part), unde a ramas impresionat de siturile arheologice prezervate sau reconstituite.

Dupa-amiaza, Vlasin a fost, timp de 3 ore, oaspetele rectorului Universitatii de Stat din Turkmenistan, prof. univ. dr. Redjepmurad Kalayev, care descris pe larg sistemul educational in general si institutia de invatamant pe care o conduce, in special. Universitatea (care poarta numele marelui ganditor din secolul al XVIII-lea, Magtum-Guly) are 5 departamente reunind 27 de specializari. De altfel, in Turkmenistan sunt 16 universitati si alte institute de invatamant superior, unde invata peste 50.000 de studenti. Universitatile isi desfasoara activitatea in cladiri noi, din marmura, cu decoratiuni interioare si exterioare de exceptie, iar dotarile tehnice ale amfietretrelor, salilor de curs si seminar, laboratoarelor si salilor de lectura sunt de ultima generatie. In plus, studentii beneficiaza de burse substantiale si de cazare gratuita in campusurile universitare. Vlasin a purtat discutii interesante si cu mai multi prorectori, decani, prodecani, sefi de departamente si de catedre, profesori universitari, cercetatori si studenti, pentru a-si face o imagine asupra invatamantului turkmen si a elementelor organizationale care ar putea fi preluate si la noi, in Romania. De asemenea, s-au lansat invitatii reciproce pentru se a organiza evenimente bilaterale, prin care sa se dezvolte relatiile romano-turkmene la nivel universitar, stiintific si academic.

Vasile Vlasin aplaudat la scena deschisa : simbol al prieteniei romano-turkmene

In ziua urmatoare, Vasile Vlasin a rostit, intr-unul din superbele amfiteatre ale Universitatii de Stat, un amplu discurs despre ”Turkmenistan in the Epoch of New Revival and Great Transformation”. Un moment emotionant si inedit s-a petrecut dupa terminarea speech-ului, cand un student eminent (sef de promotie) i-a multumit lui Vlasin, in numele poporului turkmen, pentru cuvintele frumoase adresate, in cadrul discursului, la adresa tarii gazda. La randul sau, Vlasin i-a daruit, in aplauzele distinsei asistente, studentului turkmen o superba traista populara, continand mai multe daruri traditionale romanesti (din Maramures).

Evenimentul s-a derulat sub egida cooperarii culturale si academice romano-turkmene organizate de Ambasada Turkmenistanului in Romania si Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica din Romania marcand cea dea 5-a prezenta culturala romaneasca  in Turkmenistan.

Relatiile intre Romania si Turkmenistan cunosc o rapida dezvoltare ambele parti fiind decise ca  anul 2011 sa reprezinte un varf al relatiei bilaterale pe toate planurile.

March 2, 2011 - Posted by | Diplomacy, Diplomatie, Eastern Europe, Economia Romaniei, Economy, Educatie, Foreign policy, Gurbanguly Berdimuhamedov, Informations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Mass media, News, Open Letter, Oriental Art, Politics, Romanian economy, Romanian Foreign Policy, Socialism, Turkmenistan, Universitati

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: