Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

Presedintele Bashar Al Assad este un prieten deosebit al poporului roman

ANALIZA EXPERTULUI : VIZITA PRESEDINTELUI SIRIEI IN ROMANIA

In data de 10 noiembrie Presedintele Republicii Arabe Siriene , Excelenta Sa Bashar Al Assad, efectueza o vizita la nivel inalt in Romania pentru a afla mai multe detalii despre aceasta vizita ne-am adresat profesorului Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare  Economica, care a condus cea mai recenta delegatie in Siria si avut discutii la cel mai inalt nivel , discutii ce au facut posibila aceasta vizita.   

Intrebare : Domnule profesor ati condus o delegatie care a cunoscut in amanuntime Siria si care a deschis drumul catre aceasta vizita, ce sa asteptam de la Siria si de la vizita Presedintelui Bashar Al Assad ?

Prof.dr.Anton Caragea:  Siria este o ţară activă, interesată în colaborarea cu Romania , având un rol pozitiv  în rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu.   Siria este o ţară care lucrează de peste 60 de ani la stabilizarea regiunii, fie în Liban sau Palestina, influenţa pozitivă siriană se face simţită.

În plus Siria este ţara care oferă sprijin şi ajutor la peste 1,5 milioane de refugiaţi irakieni asigurându-şi astfel şi un rol în rezolvarea problemei irakiene. Siria are acum o economie stabilă, în perpetuă creştere, în deschidere faţă de pieţele străine.  În plus nu trebuie uitată evoluţia democratică a Siriei care cunoaşte alegeri multipartite, echilibrul politic, separarea puterilor în stat şi care se deschide tot mai mult către lume. Siria are toate atuurile pentru a deveni un punct important pentru Romania , pentru colaborare în toate domeniile: politic, economic, cultural etc.

Intrebare: Si vizita de maine ( interviul e din 9 noiembrie n.n) a presedintelui Siriei va ajuta aceste relatii ?

Prof.dr. Anton Caragea: Absolut , presedintele Bashar Al Assad este un vechi si deosebit prieten al poporului roman, in toata vizita noastra in Siria toti ministrii si toate oficialitatile siriene ne-au vorbit despre dorinta presedintelui Bashar Al Assad de a adanci cooperarea cu tara noastra. Suntem norocosi sa avem in fruntea Siriei o personalitate care iubeste si intelege Romania.

Vice-ministrul afacerilor externe al Siriei decorat cu ocazia vizitei delegatiei romane. 

Intrebare: Putem avea şi o bază economică a colaborării româno-siriene ?

Prof.dr.Anton Caragea : În cursul vizitei noastre în Siria am descoperit rapid că Siria poate devenii o piaţă care să atragă cc. 50.000 de turişti români anual şi poate trimite cel puţin 20.000 de turişti anual pe litoralul nostru, care suferă abandonat de turiştii străini, apoi putem colabora în domeniul bursier, unde Siria tocmai a deschis Bursa din Damasc un element fundamental pentru atragerea de capital şi bineînţeles piaţa siriană  are nevoie de produsele româneşti şi poate oferii la rândul ei pieţei româneşti produse alimentare ecologice, ieftine şi de calitate şi produse textile şi pielărie. Să nu uităm şi colaborarea în domeniul energetic unde Siria caută exploatarea rezervelor de petrol şi gaze de pe teritoriul său şi România are experienţă în acest domeniu.

Ministrul Turismului al Siriei decorat cu ocazia vizitei delegatiei romane. 

Siria este povestea de succes a Orientului Mijlociu şi România trebuie să fie parte la acest succes.  În concluzie pot doar spune că România şi Siria sau regăsit după 20 de ani cu aceeaşi disponibilitate de a colabora şi de a-şi construi un viitor. România trebuie să fie poarta prin care Uniunea Europeană se apropie de Siria.

Advertisements

November 10, 2010 - Posted by | Blackseanews Agency, Diplomacy, Eastern Europe, Ecology, Economia Romaniei, Economy, Educatie, Environment, European Council on International Relations, Foreign policy, History, Informations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Islam, Leaders, Mass media, News, Open Letter, Orient, OSCE-Organisation for Security and Cooperation in Europe, Politics, Religion, Romanian Revolution, Syria, Tourism, Travel, Turism, United Nations Global Compact | , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.