Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

ZIUA NIGERIEI SARBATORITA CU FAST SI STRALUCIRE LA BUCURESTI

NIGERIA SARBATORESTE CEA DE-A 50-A ANIVERSARE A INDEPENDENTEI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Astazi Nigeria sarbatoreste cea de-a 50-a aniversare amintindu-si de sacrificiul parintilor fondatori ai natiunii ca si responsabilitatea fata de actuala si viitoarele generatii.

 Nigeria reprezinta o societate multi-culturala si multi-religioasa cu o populatie de aproximativ 150 milioane de locuitori si peste 350 de limbi si dialecte vorbite. Este, asadar,  o unitate in diversitate, si libertatea de a practica fiecare crezul sau in mod liber si oriunde sunt confirmate de constitutie. Guvernul si poporul sunt ferm angajate pentru desfasurarea de alegeri libere, corecte si credibile in timpul viitoarelor alegeri locale, nationale si de stat. In acest scop au fost luate toate masurile necesare pentru a asigura succesul acestui process.

Guvernul nigerian se preocupa de consolidarea structurilor institutionale de prevenire a coruptiei, delictelor financiare si alte vicii cum sunt traficul de droguri si fiinte umane. Reforma sectorului financiar de a devenit mai usor de verificat si transparent continua de asemeni. Aceasta pentru a asigura ca Nigeria sa se bucure de stabilitate politica, armonie sociala si crestere economica. In acest scop, Nigeria fiind cea mai mare piata de desfacere in Africa, intimpina pe investitorii seriosi din Romania si de pretutindeni, de vreme ce climatul de investii continua sa se imbunatateasca si sa genereze rezultate foarte bune, in special in sectoarele de electricitate, petrol si gaze, minerit, agricultura si finante.

 

Presedintele Republicii Federale a Nigeriei Dr.Goodluck Ebele Jonathan 

Nigeria a iesit din colonialism in anul 1960 si a intrat in cu totul alta lume noua de independenta si suveranitate, asumandu-si sarcina de a construi o natiune care sa joace un rol international pe care destinul i l-a conferit. Si desi nu a fost usor, realizarile de pana acum depasesc lipsurile care s-au impotrivit. Tara continua sa resolve cu sinceritatea si seriozitatea pe care o merita numeroasele probleme.

La scena internationala, tara a participat la numeroase misiuni de mentinere a pacii ale Natiunilor Unite, si de asemeni in incercari regionale similare ca ECOMOG care a adus cu success pacea in Liberia si Sierra Leone.  In functia sa de Presedinte al Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest  (ECOWAS), Nigeria este incantata sa mentioneze ca un progress substantial a fost facut in aducerea pacii si stabilitatii in tarile Comunitatii care pana de curiand au suferit crize politice. Nigeria a fost si continua sa fie participant activ in munca Natiunilor Unite, straduindu-se sa promoveze in cadrul lor obiectivele nationale, regionale si globale.

Ca si alte tari in dezvoltare, Nigeria s-a confruntat cu framantari cum ar fi problemele tineretului nerabdator care trebuie invins. Un lucru pozitiv, Nigeria a inregistrat progrese remarcabile in pregatirea educatiei de baza universala si este de asemenea in procesul de armonizare a datelor de baza care vor ajuta la o monitorizare si evaluare corecta a tuturor proiectelor MDG.  

Nigeria pretuieste in mod deosebit relatiile vechi si cordiale cu Romania si se straduie sa gaseasca cai pentru ca aceste relatii sa atinga culmi mai inalte. Bursele romanesti care au fost acordate studentilor nigerieni de-a lungul anilor, incluzand si pe aceia pe cont propriu, le-a dat posibilitatea acestora sa aduca o contributie semnificativa in sectoarele diverse ale societatii nigeriene ca industria, invatamintul, medicina si altele. Pe de alta parte, romanii sunt angajati in sectoare variate ale industriei nigeriene ca ingineri si manageri iscusiti.

Traiasca Republica Federala Nigeria, traiasca Romania, traiasca relatiile dintre Nigeria si Romania.

 Mba Ama Mba

Ambasador al Republicii Federale Nigeria in Romania

1 octombrie 2010

October 7, 2010 - Posted by | African affairs, Blackseanews Agency, Diplomacy, Eastern Europe, Ecology, Economy, Environment, European Council on International Relations, Foreign policy, History, Informations, Institute of International Relations and Economic Cooperation, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, International Relation, Leaders, Mass media, News, Nigeria National Day, Open Letter, Politics, Religion, Romanian economy, Tourism, Travel, Turism, United Nations Global Compact | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: