Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

PIATA IMOBILIARA DIN ROMANIA SE VA PRABUSI CU 45% IN 2010

400 de euro metrul patrat construit in inima Bucurestiului

Peste 100.000 de case vor fi abandonate in 2010

In conferinta de presa pe teme economice din 28 martie 2009 ce a avut loc la Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica profesorul Anton Caragea a declarat ca prabusirea pietei imobiliare va continua si in 2010 dar se poate spera ca din 2011 piata se va stabiliza la preturi cu 40-50% mai reduse decat cele din acest an.

Nu exista semne de refacere pe piata imobiliara.

 Nu exista semne de refacere pe piata imobiliara , deja din 2009 marile proiecte de investitii imobiliare fie sau retras fie au inghetat proiectele din Romania. In acest an situatia se va permanentiza , nu exista nici un motiv economic sau politic care sa sprijine o crestere a investitiilor imobiliare, din contra. Prabusirea pietelor imobiliare din tarile vecine: Bulgaria si mai ales Grecia, au produs marilor firme de investitii imobiliare pierderi aproximate la 30 de miliarde de euro si au redus apetitul lor pentru investitii in aceasta zona. Deja conform studiilor europene de profil firmele ce aveau prognozata intrarea pe piata romanesca sunt in serioase dificultati financiare.

Prabusirea pietei imobiliare nu va depasi 50% din preturi in  acest an, in luna decembrie se poate prognoza ca metrul patrat construit, in zonele centrale ale Bucurestiului, va ajunge la 500-600 de euro iar la periferie la 300 de euro. Daca blocarea creditelor, cresterea somajului si scaderea nivelului de trai vor continua in 2010 si sunt toate semnele ca aacest fenomen va avea loc, atunci pe piata vor aparea peste 100.000 de noi unitati ( case si apartamente) care vor fi vandute de banci ca active insolvabile si vor impinge scaderea preturilor si mai mult.

400 de euro metrul patrat construit in inima Bucurestiului.

Un raport bancar arata ca deja bancile iau ca valoare a activelor 400 de euro pe metru patrat in centrul capitalei. Se poate prognoza deci o scadere si mai drastica, dar speram ca aceasta varianta pesimista de intoarcere a pietei imobiliare inapoi cu 15 ani nu se va materializa, declara profesorul Anton Caragea. Economistul Mihail Racaceanu a declarat ca atata vreme cat piata imobiliara va reusi sa se stabilizeze la preturi de 400-500 de euro metru patrat construit in centrul Bucurestiului se poate imagina o revenire in urmatorii 5-10 ani , dar in orice caz nu este posibila in viitorul apropiat reintoarcerea la marile afaceri imobiliare dinaintea crizei.

Este acum o perioada cand nu as sfatui pe nimeni sa cumpere a declarat dl. Racaceanu,  deoarece preturile sunt inca mari si la 1000 de euro metrul patrat nu va cumpara nimeni, cand noile unitati ce se construiesc acum sunt la costuri de 300 de euro metru patrat si se vor vinde cu 400-500 de euro , preturile vor mai scadea substantial. Acum este doar timpul de a vinde rapid cata vreme preturile se mai mentin ridicate si inainte de scaderea drastica din lunile iule – august si de noul val de falimente si  de scadere a valorii imobilelor  din octombrie cand , venirea iernii , a noilor sume de intretinere si a noilor facturi de la gaze, in conditiile in care Primaria Bucurestiului a anuntat taierea subventilor din aceasta iarna , toate acestea vor ameninta piata imobiliara cu colapsul, daca scapam din acest an  cu o scadere de 40% -50% ne putem considera norocosi a concluzionat economistul M. Racaceanu .                 

March 28, 2010 - Posted by | Ecology, Economia Romaniei, Economy, Environment, International Relation, Mass media, News, Romanian economy | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: