Centrul Diplomatic/Diplomatic Center

Centrul de Studii Politice si Diplomatie/ Center for Political Science and Diplomacy

FIDEL CASTRO VINE IN ROMANIA

FIDEL CASTRO VINE IN ROMANIA

Fidel Castro vine in Romania ! Nu, nu va alarmati batranul lider cubanez nu a luat avionul spre a raspandi egalitatea si socialismul in Romania si a-i lua la intrebari pe miliardarii nostrii de carton. Fidel Castro vine in Romania, dar  nu fizic, ci intr-o biografie impunatoare scrisa alaturi de celebrul Ignacio Ramonet. Omul care a zguduit trei continente, care a lansat o revolutie  ce rezista si astazi, care a fost denumit Robinsonul comunismului si care a infruntat de pe mica sa insula imperiul nord american se destainuie in peste 1.500 de ore de conversatie. O carte fluviu pentru o viata torent.

Cum cea care l-a adus in Romania  spre nesomnul capitalistilor verosi este doamna Ana Munteanu, redactor coordonator Editura Minerva , am rugat-o pe doamna Munteanu sa ne descrie in cateva cuvinte si date noua aparitie editoriala  si iata ce am aflat:

Volumul lui Ignacio Ramonet, “FIDEL CASTRO: Biografie pe doua voci” prezinta o biografie autorizata. Adica, dupa ce au petrecut impreuna peste 1500 de ore, pe parcursul carora Ignacio Ramonet a lansat intrebari, iar Fidel Castro a raspuns, cartea, editata in versiune spaniola, i-a fost trimisa liderului de la Havana pentru a fi revizuita si completata. Aceasta a doua versiune este care care a aparut in limba romana, fiind editata de Editura Minerva
Din marturisirile lui Ignacio Ramonet, in urma acestui demers s-au mai adaugat numeroase pagini. “Versiunea care ajunge astazi la cititori a fost complet revizuita, corectata si adaugita de Fidel Castro in persoana, care a incheiat recitirea integrala la sfarsitul lunii noiembrie 2006…. A fost adaugat un capitol inedit, 24, “Fidel si Franta”…a dorit in patru situatii sa adauge unele precizari importante, care imbogatesc in mod extraordinar aceasta lucrare. In primul capitol a sporit semnificativ consideratiile si comentariile legate de mama sa, Lina. Fidel Castro, un om retinut, aproape pudic, nu s-a exprimat niciodata atat de deschis despre ea in public.
In capitolul 13 a adaugat importante scrisori schimbate cu Nikita Hrusciov cu ocazia crizei rachetelor din octombrie 1962, care a adus omenirea in pragul unui razboi nuclear….
Capitolul 25, “America Latina” este, probabil, cel care a suferit cele mai multe modificari, in special sectiunea in care Fidel Castro relateaza modul in care a actionat  in timpul loviturii de stat impotriva presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, pe 11 aprilie 2002…
In cele din urma, in capitolul 26, …Fidel Castro face publice, pentru prima data, doua scrisori personale adresate lui Saddam Hussein, in care-l soma pe conducatorul irakian sa se retraga din Kuweit….. la intrebarea: Ce credeti despre Saddam Hussein?, (spune) Un dezastru. Un strateg impredictibil. Crud cu propriul popor…”
Ne impresioneaza sau nu, ne fascineaza sau, din potriva, Fidel Castro este o figura care a devenit mit, in viata fiind, care a marcat politica mondiala pe o intindere mai mare de jumatate de secol, care a modificat politica SUA fata de tarile din America Latina…
 
Pe de alta parte, Ignacio Ramonet, intelectual de stanga, el insusi, director al revistei Le Monde diplomatique si profesor de Teoria comunicarii la Universitatea Denis Diderot din Paris, este un personaj spectaculos, iar cartile sale pe teme politice si economice, dar si cele privind mesajele publicitare sunt consacrate in intreaga lume. “Biografia pe doua voci” este rezultatul unui interviu fluviu, derulat pe parcursul a 6 luni, si, dezvaluie intreaga arta a dialogului pe care o poate stapani un ziarist si imensul bagaj de cunostinte in domeniul politicii ultimei jumatati de secol XX si a inceputului Mileniului III, cu dezastrul sau economic si cu profundele sale schimbari din domeniul doctrinelor economice.
 
Volumul beneficiaza de o traducere care nu este doar fidela textului spaniol, ci reprezinta si o excelenta transpunere in limba romana, realizata de un tanar si merituos traducator, Alexandru Cosmin Nedelcu.

Dupa aceasta prezentare ,din toata inima, nu putem decat sa ii uram cartii un destin pe masura autorilor si a povestii de viata remarcabila pe care o cuprinde si nu putem decat sa incheiem : capitalistilor din Romania tremurati : Fidel Castro a venit in Romania !

February 2, 2010 - Posted by | Diplomacy, Eastern Europe, Ecology, Economy, Environment, Fidel Castro, Foreign policy, History, Informations, International Relation, Latin America, Leaders, Mass media, News, Open Letter, Politics, Travel, United States | , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: